De asemenea, ministrul ucrainean de externe a avertizat că întârzierile în livrarea de arme occidentale vor costa vieți ucrainene.
"Dacă o livrare este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe linia frontului", a spus el.
Într-un interviu amplu, Kuleba a discutat, de asemenea, despre modul în care crede că se va încheia războiul, despre rolul Chinei în război și despre dezamăgirea sa că Papa Francisc nu a vizitat încă țara sa în timp de război.
Kuleba a vorbit cu BBC în impozantul minister ucrainean de externe din epoca sovietică din inima Kievului, protejat acum de saci de nisip și de gărzi înarmate.
Deși Ucraina a primit sprijin militar și economic din partea puterilor occidentale de la invazia Rusiei, multe țări din Africa, Asia și America de Sud au rămas pe margine.
Unele sunt simpatizante din punct de vedere istoric față de Rusia, altele sunt îngrijorate de costurile economice ale războiului, iar altele consideră că Occidentul prelungește inutil luptele.
Dar Kuleba a precizat că țările care nu au reușit să sprijine Ucraina acum - cele care, a spus el, "s-au comportat greșit în cursul acestui război și au maltratat Ucraina", vor plăti un preț în viitor.
Este foarte posibil ca Ucraina să fie dependentă de ajutorul occidental și de sprijinul militar pe termen mediu și lung, astfel încât dezaprobarea sa diplomatică să nu îngrijoreze unele țări. Dar, pe timp de pace, exporturile uriașe de cereale ale Ucrainei îi conferă o influență economică substanțială, în special în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare.
"Dacă cineva din lume crede că modul în care această sau acea țară s-a comportat - sau a tratat Ucraina în cel mai întunecat moment al istoriei sale - nu va fi luat în considerare în construirea relațiilor viitoare, acești oameni pur și simplu nu știu cum funcționează diplomația", a spus el.
"Războiul este un moment în care trebuie să faci o alegere. Și fiecare alegere a fost înregistrată".
Kuleba a declarat că aliații occidentali nu acordă Ucrainei sprijin militar suficient de repede, deoarece nu au fost pregătiți pentru un conflict de aceeași amploare ca în Primul Război Mondial. Iar ceea ce avea nevoie erau obuze de artilerie.
"Vrem ca partenerii să acționeze mai repede", a spus el. "Iar dacă o livrare este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe linia frontului. Înseamnă că cineva care ar fi putut fi încă în viață va muri."
Kuleba a declarat că președintele său este pregătit pentru o conversație telefonică cu dl Xi și a adăugat: "Nu cred că China a ajuns acum la momentul... când este pregătită să înarmeze Rusia".
În ceea ce privește Statele Unite, unii analiști au speculat că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea reduce după alegerile prezidențiale de anul viitor. Dar Kuleba a spus: "Cred că putem supraviețui oricărei voci republicane", și a insistat că "cel mai mare lux de care se bucură Ucraina în Statele Unite este sprijinul bipartizan atât în tabăra democrată, cât și în cea republicană".
În calitate de diplomat de top al țării sale, Dmytro Kuleba rămâne liniștit de încrezător că Ucraina poate păstra sprijinul aliaților care contează: cei care oferă un sprijin tangibil.
Și, spune el, Ucraina are un factor crucial de partea sa: "Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost subapreciată în mod nedrept și regret că a fost nevoie de o vărsare de sânge și de un război devastator pentru ca lumea să realizeze cât de tari suntem. Și vom fi mereu cool. Dar a fost nevoie de prea mult timp pentru a vă da seama de asta", conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News