Putin a organizat miercuri o reuniune de urgență privind securitatea națională, iar Senatului rus i s-a ordonat să se întrunească până târziu pentru a putea aproba orice directive, a relatat Daily Mail.
În același timp, noul său comandant în Ucraina - Serghei Surovikin, supranumit "Generalul Armageddon" - pare să pregătească terenul pentru o retragere din orașul Kherson. Surovikin a declarat, marți, că situația din acest oraș din sudul Ucrainei este 'tensionată' și că oamenii care locuiesc acolo vor fi 'relocați' pentru 'a proteja viețile civililor și ale membrilor serviciilor noastre'. "Nu excludem cele mai dificile decizii", a spus el, potrivit Daily Mail.
Evacuările au început miercuri, Vladimir Saldo, oficialul rus care supraveghează Khersonul ocupat, a declarat că până la 60.000 de persoane vor fi mutate în următoarele șase zile - sugerând că orașul ar putea cădea în decurs de o săptămână. Administrația se mută și ea, a adăugat Saldo, promițând totodată că Rusia va "lupta până la moarte" pentru a recăpăta controlul total.
Înfrângerea ar fi cea mai umilitoare pe care Putin a suferit-o până acum, determinând temeri cu privire la modul în care ar putea reacționa, potrivit Daily Maill. Escaladarea "operațiunii militare speciale" într-un război total i-ar conferi liderului rus puterea de a închide granițele țării, de a declara legea marțială și de a impune mai mulți oameni în forțele armate.
Între timp, vestea că secretarul britanic al apărării Ben Wallace a fost chemat marți la o întâlnire de urgență la Pentagonul din SUA a stârnit și mai multe temeri că Putin ar putea pregăti un fel de demonstrație de forță nucleară, care ar putea include prima detonare în aer liber a unei arme atomice din anii 1960, a relatat Daily Mail.
Ministrul britanic de stat pentru forțele armate, James Heappey, nu a făcut prea multe pentru a atenua aceste temeri când a declarat că discuțiile purtate de Wallace sunt "dincolo de orice închipuire".
Experții au speculat că Putin ar putea detona o bombă nucleară pe un teren de testare la distanță sau deasupra Mării Negre pentru a dovedi că stocul uriaș, dar îmbătrânit, de focoase nucleare al Rusiei încă mai funcționează.
Ceea ce sporește neliniștea este faptul că se așteaptă ca Rusia să efectueze un test anual al armelor sale nucleare în câteva zile, într-un exercițiu denumit "Grom", dar nu a notificat încă Washingtonul când va avea loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News