Fermierii din Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, se plâng că se confruntă cu o concurență neloială din partea rivalilor datorită diferențelor în standardele de mediu dintre statele membre ale UE.
Pentru a-și exprima cererile ca guvernul francez să facă mai mult pentru a-i ajuta să facă față inflației și să concureze cu importurile ieftine, fermierii francezi au blocat drumurile principale în ultima săptămână.
Luni, tractoarele au blocat autostrăzile principale din apropierea Parisului și din întreaga Franța pe măsură ce protestele s-au intensificat, cauzând probleme pentru cei 20.000 de camioane spaniole care intră zilnic în Franța.
"Regulile de producție și comercializare în UE sunt similare în toate statele membre și le aplicăm pe toate în același mod", a declarat Planas, care a adăugat: "Nu există niciun avantaj competitiv derivat din aplicarea unor reguli diferite."
Prim-ministrul francez Gabriel Attal a declarat duminică că guvernul său ia în considerare furnizarea de ajutor suplimentar fermierilor "în ceea ce privește acele aspecte ale concurenței neloiale", fără a menționa în mod specific Spania.
Cu blocadele franceze cauzând întârzieri în exportul de produse spaniole - inclusiv fructe, legume, carne, ulei de măsline și vin - către nord, unii exportatori au început să utilizeze rutele de transport maritim scurte, a spus Asociația spaniolă pentru comerțul cu amănuntul și industria alimentară, Aecoc.
"Traficul crește în porturile Santander și Bilbao, care au rute de transport maritim scurte către Marea Britanie și din Barcelona și Valencia, începutul 'autostrăzii maritime' către Italia", a spus ea.
Federația spaniolă a asociațiilor de transport, Fenadismer, a declarat că piața de export către Marea Britanie reprezintă doar 7% din exporturile spaniole și transportul maritim nu este o alternativă pentru majoritatea exporturilor care se îndreaptă către Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News