Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministerul Sănătății, prima reacție după scandalul privind reutilizarea stimulatoarelor cardiace de la cadavre: „Aveau înscris în mod clar“
WhatsApp
Ministerul Sănătăţii precizează că legislaţia interzice în mod explicit retilizarea stilulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace, iar dispozitivele active care au fost găsite la Spitalul ”Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie pe ambalaj. Explicțiile vin în contextul dosarului în care mai mulți medici români sunt acuzați că ar fi implantat unor pacienți cu afecțiuni cardiace dispozitive medicale recuperate de la cadavre.
Un donator de organe s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii se pregăteau să îi scoată inima: „Îi curgeau lacrimi pe față”

”Legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menţionate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliuluiâ”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii, referindu-se la cazul stimulatoarelor cardiace reimplantate de către cardiologul din Iaşi.

Potrivit ministerului, art 4 prevede că ”este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă”.

Ministerul Sănătății, prima reacție după scandalul privind reutilizarea stimulatoarelor cardiace de la cadavre

 

De asemenea, ”este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”.

”În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Spiridon” Iaşi s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menţionată aveau înscris în mod clar în instrucţiunile de utilizare şi pe ambalaj indicaţia producătorilor că sunt de unică folosinţă şi nu se reutilizează/resterilizează”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Reacția Ministerului Sănătății vine în contextul dosarului în care mai mulți medici români sunt acuzați că ar fi implantat unor pacienți cu afecțiuni cardiace dispozitive medicale recuperate de la cadavre. Medicul Dan Tesloianu, cardiolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a fost reținut pentru 24 de ore în acest dosar. 

Cardiologul Dan Tesloianu este suspectat că încă din 2017 a montat mai mult de 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a se cunoaşte provenienţa. Astfel de practici sunt interzise de lege.

El este medicul reținut, Nicolae Dan Tesloianu

 

Procurorii mai acuză că deşi unele operaţii nu erau necesare, medicul a oferit pacienţilor săi medicamente care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă astfel la operaţie pentru implantarea stimulatoarelor cardiace.

Dan Tesloianu, cardiolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a intrat de mai mult timp în colimatorul procurorilor din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost reţinut noaptea trecută şi dus la audieri la Bucureşti. Este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel