Am descoperit recent care este cu adevărat aluatul choux perfect și cât de delicios este! Dacă și dumneavoastră simțiți că până acum acele mini eclere aveau un aluat uscat, cauciucat și fără gust, vă invităm să descoperiți această rețetă ca să vă iasă gustoase și foarte pufoase!
Acest aluat dulce este folosit pentru a face mini eclerele umplute cu smântână sau cremă de patiserie. Este un aluat plin de aromă care se face ușor și rapid. De obicei se consumă rece și umplut. La copt, rămâne gol în interior, ceea ce permite umplerea lui într-un mod foarte simplu. Puteți alege ce creme doriți pentru umplutură: clasice, frișcă sau cremă de patiserie.
Citește și Tort roșu cu prune. O rețetă rapidă și ușoară pe care o vei adora!
Vă încurajez să pregătiți acest tip de gustări acasă! Ți se va întâmpla să descoperi cât de mult îți place acest aluat și mai mult dacă îl umpleți cu creme bogate.
- 140 grame de făină de grâu
- 120 ml apă
- 120 ml lapte
- 120 grame unt
- 240 grame ouă (4-5 bucăți)
- 10 grame zahăr
- 5 grame sare
- un ou pentru uns.
Vezi și Pandișpan Oreo pufos, fără coacere și fără făină. Rețeta delicioasă din doar patru ingrediente!
Începem prin a cerne făina pentru a-i îndepărta toate cocoloașele. Acest punct este important, așa că este convenabil să îl aveți pregătit în avans.
Într-o cratiță adaugă laptele, apa, sarea, zahărul și untul. Aprindeți focul și încălziți până când amestecul fierbe. Se amestecă bine până se topește untul și se integrează cu lichidele. Se ia cratița de pe foc și se adaugă făina. Trebuie să le încorporăm pe toate odată.
Începem să o integrăm energetic cu o ustensilă de lemn până nu mai sunt cocoloașe sau resturi vizibile de făină. Trebuie să obținem o masă densă și uniformă, care se va desprinde de pereții cratiței.
Puneți cratița la foc fără a vă opri să amestecați aluatul. Acest lucru va elimina cât mai multă umiditate posibil. De la o făină la alta, gradul de absorbție a umidității va varia, motiv pentru care acest punct este oarecum imprecis. Important este ca aluatul să se desprindă de pereți și să încercăm să-l mai usuci puțin la căldură până vedem că începe să creeze o peliculă pe fundul cratiței.
Lăsați aluatul să se răcească puțin înainte de a continua procesul.
Cântărim cu precizie ouăle până obținem cantitatea de 240 grame. Proporția din restul ingredientelor depinde de această medie. Un ou L nu va fi la fel cu un altul XL, greutatea lui poate varia cu până la 50%. Adăugați ouăle, unul câte unul, la amestec. Amestecați bine și așteptați ca fiecare ou să se integreze înainte de a adăuga următorul. Deși la început poate părea că nu se vor integra cu aluatul, în cele din urmă, după puțină muncă de braț, se vor integra pe deplin.
Când vom avea toate ouăle absorbite vom avea un aluat lucios, moale și neted. Punem aluatul într-o pungă de patiserie cu duza rotundă sau pur și simplu tăiem colțul dacă este de unică folosință.
Formăm porții mici pe o hârtie de copt în tava de cuptor. Trebuie să așezăm porțiile separate una de alta, vor crește în timpul coacerii. Ungem fiecare porție cu ou bătut, în timp ce rotunjim vârfurile care ne-au rămas în aluat. Acest lucru asigură o gătire mai bună, fără pete arse.
Preîncălziți cuptorul la 200ºC. Este foarte important ca cuptorul să fie foarte încins când introducem tava. Coacem aluatul la 200ºC cu căldură de sus și de jos fără ventilator. Le vom coace aproximativ 20 de minute. După acest timp, scoateți tava din cuptor și lăsați să se răcească pe un gratar.
Se poate întâmpla ca profiterolul sau eclerele să se dezumfle când le scoți din cuptor. Acesta este un simptom al lipsei de gătit. Este foarte important să nu deschideți ușa cuptorului până la sfârșitul gătitului pentru a evita acest punct. Dacă aluatul rezultat era prea ușor, s-ar întinde la prepararea porțiilor, dacă ar fi prea tare ar fi bine dar cu un rezultat mai puțin pufos. Toate acestea vor depinde de gradul de umiditate cu care rămâne aluatul înainte de coacere. În funcție de făina pe care o folosim, aceasta va absorbi mai mult sau mai puțină umiditate. Va fi o chestiune de a încerca până când veți obține textura potrivită.
Pregătirea acestui tip de aluat este ușoară și în această rețetă aveți baza pentru a pregăti diferite deserturi, dar pentru aceasta trebuie să investiți într-o pungă de patiserie bună, ușor de manevrat și confortabilă, cu duzele corespunzătoare. De exemplu, pentru unele eclere ai nevoie de o duză de 12, iar pentru choux una de 8 sau 10. Această numerotare coincide cu diametrul gurii în milimetri.
O dată ce aluatul este copt și rece, îl putem ține la congelator într-un recipient ermetic. De asemenea, se va păstra destul de bine la frigider 4-5 zile. Când avem eclerele deja umplute, trebuie să avem în vedere că umplutura va tinde să umezească aluatul. Totuși, se vor păstra bine câteva ore. În niciun caz nu este indicat să le umpleți prea devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News