Militarul din Forţele Navale Române este singurul român dintre cei peste 31.000 de militari şi civili care participă la misiunea ONU din statul malian şi face parte dintr-o echipă internaţională care desfăşoară misiuni de dezvoltare a cooperării civili-militari (CIMIC), în regiunea Douenza-Timbuktu, din Mali, la limita de sud a Deşertului Sahara, unde insurgenţii comit, frecvent, atacuri asupra forţelor ONU de menţinere a păcii.
Timp de un an, ofiţerul Forţelor Navale Române îşi va pune experienţa în slujba păcii, pe continentul african, contribuind la implementarea obiectivelor misiunii ONU în Mali şi la reconstrucţia securităţii în statul african saharian. MINUSMA se desfăşoară în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, din 25 aprilie 2013, pentru asigurarea stabilizării statului malian şi pentru protecţia populaţiei civile.
MINUSMA are cel mai mare buget anual alocat de ONU dintre cele 12 operaţii pe care organizaţia mondială le are în desfăşurare pe glob (1,27 mld USD), iar de la începutul operaţiunilor ONU în Mali, 231 de militari din forţa internaţională şi-au pierdut viaţa. Conform angajamentelor asumate de ţara noastră faţă de partenerii internaţionali, din Forţele Navale Române mai sunt dislocaţi militari în misiuni în teatre de operaţii terestre, precum „NATO Resolute Support Mission” (RSM), din Afganistan, şi misiunile multinaţionale ale Uniunii Europene de Instruire (EUTM – European Union Training Mission), din Republica Centrafricană şi Mali.
Căpitanul Gabriel-Cătălin Sandu este militar al Armatei României din anul 2005 şi, din anul 2013, face parte din echipajul fregatei „Mărăşeşti”. Înainte de a fi dislocat în Mali, a participat la numeroase exerciţii în Marea Neagră, cu fregata „Mărăşeşti”, la misiunea unei grupări navale permanente a NATO (SNMG-2 – Standing NATO Maritime Group), în anul 2019, fiind ambarcat la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, precum şi la marşul de instrucţie al navei-şcoală „Mircea”, desfăşurat în Marea Baltică şi nordul Europei, în anul 2017. De-a lungul carierei sale, şi-a perfecţionat pregătirea profesională, prin absolvirea unor cursuri, precum Cursul de legislaţie pentru soluţionarea conflictelor armate, Cursul Negociere şi management conflicte armate, Cursul de management prevenire abuzuri sexuale, Cursul pentru personalul militar care participă la operaţii de menţinere a păcii (SUA), Cursul Tehnici de combatere a pericolelor generate de dispozitivele explozive improvizate. Gabriel-Cătălin Sandu este căsătorit si are doi copii, un fiu în vârstă de 11 ani şi o fiică de 9 ani.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News