Halterofila română Mihaela Valentina Cambei a obținut medalia de argint la categoria 49 kg, miercuri seara, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Cambei a totalizat 205 kg, fiind depășită în ultima încercare de campioana olimpică en titre, Zhihui Hou din China, care a ridicat 206 kg.
Mihaela Cambei a avut un parcurs impresionant, ridicând la stilul smuls haltera la greutățile de 89, 91 și 93 kg, iar la stilul aruncat a reușit 106, 110 și 112 kg. Ea a suferit o ușoară accidentare la mâna stângă în a doua tentativă la aruncat. Românca a condus competiția până la ultima încercare a chinezoaicei.
Zhihui Hou, deținătoare a mai multor recorduri mondiale, a stabilit un nou record olimpic la smuls, cu 117 kg.
Medalia de bronz a fost câștigată de thailandeza Surodchana Khambao, cu un total de 200 kg.
Ultima medalie olimpică a României la haltere a fost adusă de Nicu Vlad în 1996, când a câștigat bronzul la Atlanta. La Jocurile Olimpice din 2016, Gabriel Sîncrăian a obținut inițial o medalie de bronz, dar a fost ulterior descalificat pentru dopaj.
În prezent, România are un total de opt medalii la Jocurile Olimpice din 2024: trei de aur, patru de argint și una de bronz. Medaliile de aur au fost câștigate de înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin, și echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu).
Argintul a fost obținut de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, precum și de halterofila Mihaela Cambei la categoria 49 kg. Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.
România ar fi trebuit să mai ia cel puțin o medalie. În urma hoției făcuta de arbitrii de la proba de la sol, la gimnastică, româncele Ana Bărbosu și Sabrina Voinea au fost efectiv aruncate de pe podium.
"Toată viaţa mea ca sportivă am fost alături de gimnastică. Canotajul cu gimnastica au stat întotdeauna împreună şi când vezi un prieten în suferinţă simţi nevoia să-i întinzi o mână. Eu nu am să pot uita toată viaţa mea imaginea Anei Bărbosu când pe tabelă a apărut România pe locul trei, ea era cu steagul în mână, şi dintr-o dată a coborât pe locul patru. Nu pot uita agitaţia şi starea Cameliei Voinea (n.r. - mama şi antrenoarea Sabrinei Voinea) ştiind că Sabrina a făcut un exerciţiu aproape perfect şi totuşi i s-a făcut o mare nedreptate. Dar toată suflarea românească şi cei care pot lua decizii nu vor sta deoparte şi vor face tot ce e posibil omeneşte ca să intre în posesia acestei medalii. Îmi pare rău că sportivele la o vârstă atât de fragedă trebuie să trăiască asemenea nedreptăţi, dar ele le întăresc şi le pregătesc pentru următoarele Jocuri Olimpice", a spus Elisabeta Lipă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News