Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Midiile din Marea Neagră au suferit mutaţii şi leziuni ale ADN-ului. Cercetători: „poluarea responsabilă vine din hoteluri, piscine, toalete“
WhatsApp
Oamenii de ştiinţă bulgari au studiat midiile în 120 de puncte de-a lungul coastei Mării Negre, din România până în Turcia.

Prof. dr. Gheorghi Miloşev, şeful Laboratorului de Genetică Moleculară, Epigenetică şi Longevitate de la Institutul de Biologie Moleculară din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a declarat pentru maritime.bg că midiile au fost examinate de două ori pe an, primăvara şi la sfârşitul sezonului turistic, toamna.

Probele de control au fost prelevate de la midii din crescătorii. Cele mai multe leziuni ale ADN-ului midiilor au fost constatate în zonele staţiunilor şi la gurile râurilor Ropotamo şi Kamcia.

"Midiile au prezentat leziuni ale genomului în toamnă, pe care le-am interpretat ca o consecinţă a sezonului estival. Lucrurile au fost puţin mai bine în primăvară, iar în toamnă, au existat din nou modificări ale ADN-ului, mai grave", a explicat prof. dr. Miloşev, adăugând: "Concluziile sunt clare - poluarea responsabilă pentru modificările ADN-ului vieţuitoarelor marine pe care le-am observat nu provine atât din surse industriale, ci mai degrabă din hoteluri, piscine, toalete etc".

În medie, fiecare midie care a fost examinată conţinea 5 micrograme de plastic, a mai arătat studiul. Potrivit oamenilor de ştiinţă, dacă o persoană mănâncă cinci midii, va ingera 50 de microplastice.

Dacă nu se iau măsuri urgente, situaţia din Marea Neagră se poate deteriora brusc, fiind vorba despre un bazin de apă de tip închis, potrivit focus-news.net, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel