Publicitate
Eurodeputatul PNL a declarat miercuri, pentru Agerpres, că abordarea pe care a avut-o preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe această temă este una "până la urmă normală".
"Există acest articol 7, se menţionează clar acolo 'derapaje repetate de la principiile statului de drept'. Ţara care vrea să intre în UE trebuie să respecte criteriile de la Copenhaga care conţin principalele lucruri legate de statul de drept. Dacă te-ai străduit să le respecţi atunci, când intri în Uniune trebuie să continui această respectare, nu să deviezi după aceea. Juncker a spus că orice ţară care deviază poate să primească această sancţiune", a spus Marinescu.
El a subliniat că măsura este un început de dialog. "Adică nu se ia imediat dreptul de vot, este un dialog obligatoriu, cu negocieri şi tot ce presupune acest dialog şi doar în cazul în care statul respectiv nu încearcă să facă ceva pentru a remedia lucrurile care sunt în neregulă, atunci, cu votul unanim al Consiliului European, se poate ridica dreptul de vot. Deci e un proces îndelungat. Problema este că în momentul în care se întâmplă acest lucru statul respectiv nu are o imagine foarte bună. În cazul Poloniei a fost declanşată procedura de Comisie, dar nu s-a întâmplat nimic deocamdată, iar în cazul Ungariei s-a declanşat acum prin acest vot. Şi lucrurile sunt deschise în continuare", a spus Marinescu, referindu-se la votul de miercuri din plenul PE prin care legislativul comunitar cere Comisiei lansarea aşa-numitei proceduri de la articolul 7 în cazul Ungariei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News