Meme Stoica spune că în țară ar fi rămas doar "puturoșii". Declarația a fost făcută la o televiziune de sport, în contextul în care oficialul FCSB a fost întrebat de ce crede că România nu mai reușește să furnizeze sportivi de calitate. Acesta a dat ca exemplu mai mulți fotbaliști români care au plecat în străinătate și s-au întors în România dintr-o întâmplare.
"Tragedia poporului român este că persoanele care muncesc fizic au plecat afară. Au rămas puturoșii în țară. Pentru că oamenii care voiau într-adevăr să muncească, s-au dus în afară și muncesc pe 2000 euro, nu pe 200 în țară. E normal să plece foarte mulți. Uitați-vă la Rațiu(fundaș al naționalei de fotbal care a debutat în mandatul de antrenor al lui Mirel Rădoi-n.r.), nu știe să vorbească românește, am înțeles, sau vorbește stricat pentru că a plecat de la doi ani. Alex Musi(mijlocaș de la FCSB-n.r.) vorbește perfect, dar s-a născut în Spania: a fost la juniorii Valenciei. Pe Musi l-a adus bunica lui la Steaua. Era un copil. El în Spania avea o oarecare educație si imediat le-a luat ochii la mulți," a spus Meme Stoica la Telekom Sport.
România a înregistrat anul trecut o premieră care era de așteptat și care tinde să se extindă: fotbaliști de calitate precum Andrei Rațiu, Enes Sali s-au născut în străinătate și au ajuns în țară, urmând să debuteze pe urmă la naționala de fotbal ca întâmplare a unor întâmplări fericite sau a unor negocieri cu patronii echipelor românești de fotbal. De exemplu, Enes Sali, născut în Canada este cel mai tânăr debutant din istorie, la echipa naționala de fotbal a României. Acesta și-a realizat debutul la 15 ani și 9 luni, printr-o mișcare strategică a Federației, pentru ca acesta să nu fie "racolat" de naționala Canadei, România riscând astfel să-l piardă.
"Foarte mulți fotbaliști români au plecat cu părinții în străinătate. Să fim corecți: de regulă, fotbaliștii se nasc în familii amărâte. Excepțiile sunt foarte puține: Paolo Maldini, Daniele Maldini, Țucudean, Ianis Hagi. Marii fotbaliști vin din familiile cu probleme, dar din familiile sănătoase, că nu vin din familii de hoți. De aici nu vor veni fotbaliști buni. Vin doar din familii care muncesc," a mai spus Stoica.
Conform ultimelor estimări furnizate de Ministerul Românilor de Pretutindeni (actualmente Departament în cadrul MAE), în afara granițelor țării trăiesc 9,7 milioane de români, incluzând aici și comunitățile istorice. Printre țările în care se regăsesc cei mai mulți români plecați din țară sunt Italia, Spania, Germania și Marea Britanie. În Italia se estimează ca ar fi vorba deja de o cifră care se apropie de două milioane de români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News