Publicitate
În încercarea de a reduce migrația în Italia, Meloni a semnat un acord cu Albania anul trecut pentru un mare centru de migranți, asemănător unui penitenciar, pentru a trimite acolo mii de solicitanți de azil pentru ca cererile lor să fie procesate acolo. Acestea vor fi păzite foarte atent, iar cei care nu vor primi acord de ședere vor fi trimiși înapoi în țările lor.
Planul trebuia să intre în vigoare în această lună, dar lucrările de construcție au fost amânate și se preconizează că centrele vor fi operaționale până la 1 august 2024.
„Un astfel de obiectiv merită o întârziere de două luni”, a spus Meloni reporterilor, adăugând că „acordul ar putea fi replicat în multe țări și ar putea deveni parte din soluția structurală a UE” la criza migrației.
Cincisprezece țări ale Uniunii Europene au scris Comisiei UE luna trecută cerându-i să găsească noi modalități de a transfera mai ușor migranții în țări din afara UE, menționând ca exemplu acordul dintre Italia și Albania.
„Cel mai util element al acestui proiect este că poate reprezenta un instrument extraordinar de descurajare pentru migranții ilegali să ajungă în Europa”, a spus Meloni.
Prim-ministrul albanez Edi Rama, care se afla alături de Meloni, a respins sugestiile presei conform cărora centrele ar putea fi vulnerabile la infiltrarea crimei organizate și și-a reiterat sprijinul total pentru proiect.
„Italia a ajutat Albania de multe ori și dacă avem șansa de a fi utili Italiei o dată, atunci vom profita de această oportunitate și o vom face din inimă”, a spus el.
Cei doi lideri s-au întâlnit în portul Shengjin, din nordul Albaniei, unde primul centru de primire a fost deja finalizat.
Acesta va fi folosit pentru identificarea migranților salvați de navele italiene în apele internaționale și le va oferi prima oportunitate de a-și oficializa cererea de protecție internațională.
„Nicio persoană vulnerabilă și anume minori, femei, persoane în vârstă și fragile, nu vor fi aduse în Albania”, a spus Meloni.
A doua instalație, încă în construcție, se află în zona orașului Gjader.
Cele două facilități, care vor găzdui inițial în jur de o mie de imigranți, urmează să atingă 3.000 de locuri la capacitate maximă, potrivit acordului bilateral.
Meloni a estimat că fondurile necesare implementării acordului se vor ridica la 670 de milioane de euro (727,22 milioane de dolari) pentru cinci ani, aproximativ aceeași sumă pe care ar fi cheltuit-o Italia pentru a procesa cererile de azil ale migranților pe propriul teritoriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News