Cadrele medicale au fost întâmpinate în țară de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Aceștia au sosit pentru a îi schimba pe cei 3 medici și 6 asistenți care au ajuns în ţara noastră în urmă cu 9 zile.
România beneficiază de acest ajutor prin Mecanismul de protecție Civilă al Uniunii Europene, după discutiile purtate de autorităţi cu ambasadorul danez la București, relatează ȘtirileProtv.
Pe lângă cadrele medicale din Danemarca, în România se află și medici din Polonia, care lucrează tot la spitalul Matei Balș și la alte 3 unități medicale de primiri urgențe. În plus, în țara noastră există și personalul medical din Republica Moldova, care activează în județul Iași.
„Avem colegii care au sosit, medici și asistenți din Danemarca, care vor înlocui colegii care sunt încă și care lucrează la Spitalul Matei Balș. Încă o dată ne exprimăm mulțumirile noastre pentru guvernul danez, pentru colegii care au venit în mod voluntar ca să acționeze în România”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.
„Bineînțeles că nu ne-ar plăcea să ne aflăm aici, dar cu situația data din România, normal că suntem bucuroși că putem să fim aici și putem să ajutăm”, a declarat reprezentantul Protecției Civile din Danemarca, potrivit ȘtirileProtv.
Pe lângă ajutorul oferit de cadrele medicale care au sosit în țară, România a transferat mai mulți pacienți bolnavi de COVID-19 în alte state, printre care și Germania, 6 oameni fiind transportați, cu o zi în urmă, cu o aeronavă militară a Forțelor Aeriene Germane în două spitale nemțești. Transferul a fost realizat de o echipă de medici germani care a sosit în țară încă de săptămâna trecută.
Medicii au fost impresionați de munca depusă de colegii lor români. Pe de altă parte, au fost șocați să constate că familiile unor pacienți români, în stare gravă, au refuzat ajutorul. Motivul este unul ireal: rudele se temeau că cei dragi vor fi supuși unor experimente, potrivit Digi24.
Numărul celor care au fost transferați în Germania a ajuns la 18, iar oficialii români iau în calcul să ceară ajutor în continuare și altor state, căci situația din spitalele românești este în continuare critică.
”În ultimele zile am vizitat multe unități de primiri urgențe și am văzut situația, am constatat, din păcate, că situația nu mai permite acordarea de servicii medicale individuale. Am fost profund impresionați de munca depusă de medici, de întregul personal, subliniez asta, avem cel mai mare respect față de colegii noștri și ne pare rău că se află în această situație. Aeronava nemțească a fost folosită și în primul val al pandemiei, atunci când Germania a transferat bolnavi de COVID-19 din Italia”, a declarat Roland Mettin, medic militar german.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News