Martin Benedict, căruia i se atribuie cel puţin un miracol, ar urma să fie beatificat de Vatican, acesta fiind un pas intermediar înainte de a ajunge sfânt.
Medicul şi preotul Martin Benedict, figură emblematică pentru Ordinul Franciscan din ţara noastră, dar şi pentru spiritualitatea românească, a fost evocat timp de 3 ore în centrul istoric al Romei.
„Am dorit să facem cunoscut în mediile de la Vatican, din Corpul Diplomatic, câte ceva din istoria şi spiritualitatea poporului român, de a face cunoscută istoria Fraţilor Franciscani în România şi contribuţia lor preţioasă la păstrarea credinţei poporului român, în ciuda persecuţiilor pe care le-au suferit, asemenea altor culte religioase, în timpul comunismului“, a declarat Adina Lovin, însărcinatul cu afaceri interimar de la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, citează Rador.
Medicul şi preotul franciscan Martin Benedict a fost declarat venerabil de Papa Francisc în decembrie 2022.
Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Martin Benedict s-a născut la Galbeni (Bacău) în 1931. Și-a asumat voturile de sărăcie, ascultare și curăție în Ordinul Fraților minori conventuali în 1979. A fost sfințit preot în 1980 la Slănic Moldova, trăind în mod eroic, într-un context de clandestinitate, dubla vocație de medic și de preot-călugăr. În ciuda sănătății sale șubrede, a reușit să practice cu generozitate profesia de medic. Era detașat de cele lumești și a căutat fără încetarea voința lui Dumnezeu, cultivând îndeosebi spiritualitatea euharistică și devoțiunea față de Preacurata Fecioara Maria.
A murit în faimă de sfințenie la Onești în 1986, trecerea sa la cele veșnice fiind urmată de așa-numita ”fama signorum”, faima semnelor miraculoase. A fost recunoscut Venerabil de papa Francisc în 17 decembrie 2022 și, de aceea, poate fi invocat în rugăciune ca mijlocitor pentru necesitățile trupești și sufletești.
”Venerabilul Martin Benedict, medic și preot franciscan” a fost tema conferinței prezentată la simpozionul amintit, de cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Departamentului pentru cauzele sfinților.
”Martin Benedict, martiriu, memorie și devoțiune” fost tema prezentată de Germina Nagâț, membru în Consiliul național pentru studierea arhivelor Securității (CNSAS), în timp ce directoarea de promovare de la Romfilatelia, Luminița Tongu, a prezentat o emisiune filatelică dedicată Venerabilului Martin Benedict.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News