"Am aplicat deja măsuri suplimentare de securitate, care includ o structură fizică şi efective suplimentare, pentru a asigura protecţia Congresului, a publicului şi a agenţilor noştri", precizează Poliţia Capitoliului. Conform unor informaţii obţinute de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi de Departamentul american pentru Securitate Internă, membri ai organizaţiilor extremiste, inclusiv ai grupului paramilitar antiguvernamental Three Percenters (Cei Trei la Sută), pregătesc acţiuni împotriva Capitoliului pe 4 martie. Adepţii conspiraţiei QAnon cred că fostul preşedintele Donald Trump ar urma să fie reinstalat în funcţie pe 4 martie. În istoria SUA, în perioada 1793-1933, ceremonia de învestire a preşedinţilor era de obicei în jurul datei de 4 martie, informează CNN. Donald Trump a pierdut scrutinul prezidenţial din 2020, iar noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, şi-a început mandatul în ianuarie. Donald Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea.
"Ameninţarea este tratată cu multă seriozitate. Acesta este motivul pentru care membri ai Gărzii Naţionale sunt încă mobilizaţi la Capitoliu şi de aceea încă este gardul metalic de protecţie. Ştim ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie, nu i-am tras încă la răspundere pe toţi cei implicaţi în evenimentele din 6 ianuarie (...)", a declarat senatorul democrat Alex Padilla.
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a avertizat, miercuri, că riscurile generate de rasism şi de extremismul antiguvernamental vor persista până cel puţin în 2022. "Evaluarea noastră este că ameninţările extremiste interne vor continua să genereze riscuri ridicate privind violenţe în SUA. Ne aşteptăm ca extremiştii cu motivaţie rasială şi etnică, precum şi extremiştii antiguvernamentali şi antiautoritate să continue să genereze ameninţări de terorism intern în cursul anului 2021 şi chiar în 2022", a declarat Jill Sanborn, director adjunct al diviziei antiterorism a FBI.
Violenţele comise pe 6 ianuarie la sediul Congresului Statelor Unite au fost acte de "terorism intern", a afirmat marţi Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), în cursul audierilor în Senat. "Violenţele din 6 ianuarie nu reprezintă un incident izolat. Problema terorismului intern a fost de mult timp o metastază în întreaga ţară şi nu va dispărea curând. Autorii atacului sunt la acelaşi nivel cu reţeaua ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria - n.red.) şi cu extremiştii violenţi de pe plan intern", a declarat Christopher Wray în cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News