Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mărturisirile incredibile ale unei românce: „Am obținut interviuri de angajare doar după ce am folosit un nume fals de 'englezoaică' în CV”
WhatsApp
O româncă aflată în căutarea unui loc de muncă susține că a aplicat pentru mai mult de 100 de locuri de muncă la firme britanice, dar a obținut doar posturi în depozite și în magazine de retail înainte de experimentul său. 
Mărturisirile incredibile ale unei românce:„ Am obținut interviuri de angajare doar după ce am folosit un nume fals de "englezoaică" în CV” / Foto: Facebook

O tânără profesionistă spune că nu i s-au oferit interviuri pentru locuri de muncă legate de diploma sa, decât după ce a folosit un nume fals "englezesc" pe cerere, deși a trimis sute de CV-uri identice cu numele ei real.

Georgiana Popescu s-a mutat din România în Leeds, West Yorkshire, în 2015, pentru a-și finaliza studiile de licență și masterat înainte de a începe căutarea unui loc de muncă.

Tânăra în vârstă de 26 de ani susține că a aplicat pentru peste 100 de locuri de muncă la firme britanice, dar a obținut doar posturi în depozite în timp ce colegii ei de curs britanici au obținut locuri de muncă în conformitate cu diploma lor imediat.

 

Românca și-a depus CV-uri cu un nume fals englezesc

 

După ce s-a simțit "inferioară", Georgiana a decis să facă un experiment: a aplicat pentru 40 de posturi folosind două CV-uri și cereri identice, dar schimbându-și pur și simplu numele cu un nume tradițional britanic, Sarah C.

Ea susține că "nu a fost surprinsă" să primească răspuns de la 11 companii care i-au oferit interviuri sub numele de "Sarah", în timp ce aplicațiile sale identice cu numele Georgiana Popescu au fost aparent date la o parte.

Georgiana susține că se îndoiește chiar că aplicațiile sale sub numele său est-european au fost citite, deoarece nimeni nu a semnalat niciodată aplicațiile care nu se disting.

După ani de zile în care a fost nevoită să lucreze în depozite sau în magazine de retail, a fost încântată să obțină, în sfârșit, un loc de muncă ca analist în luna martie a anului trecut.

 

Românca: „Mi-a afectat sănătatea mintală”

 

Abia după trei ani s-a simțit în sfârșit suficient de încrezătoare pentru a vorbi despre experiența ei "sfâșietoare", deoarece se temea că reacția oamenilor i-ar fi spus "să se întoarcă în țara ei", dar a prins curaj datorită altora pe TikTok.

Georgiana, originară din București, România, dar care locuiește în continuare în Leeds, a declarat: "Este o problemă serioasă. Am trimis exact aceleași CV-uri, dar cu nume diferite. Am primit 11 răspunsuri pentru Sarah și niciunul pentru Georgiana.

Am avut sentimentul că nu contează ce fac, dar că nu va fi niciodată suficient de bun din cauza numelui meu. Nu am cuvinte să descriu ce am simțit. Mi-a afectat sănătatea mintală foarte, foarte rău.

Am ținut povestea pentru mine ani de zile pentru că îmi era teamă că voi primi comentarii de ură, cum ar fi "întoarce-te în țara ta" sau "ești aici pentru a cere beneficii". Nu am primit niciun beneficiu și nici măcar nu am fost eligibilă pentru un împrumut de întreținere.

Este o problemă uriașă. M-a făcut să realizez cu adevărat că problema era numele meu și nu cererea și abilitățile mele. Este clar că nici măcar nu s-au uitat la cererea mea, pentru că ar fi observat cu siguranță că era același CV."

Georgiana a reușit mai întâi să obțină un loc de muncă într-un magazin de retail în timp ce încă studia, înainte de a începe să lucreze în depozite ca absolventă.

În ciuda faptului că a acumulat multă experiență profesională și a făcut voluntariat în timpul studenției, Georgiana s-a luptat să obțină un loc de muncă în legătură cu nivelul ei de studiu.

 

„Vedeam absolvenți englezi cu locuri de muncă, iar eu nu obțineam niciun interviu”

 

Georgiana a declarat: "M-am mutat în Marea Britanie la 19 ani, imediat după ce am terminat liceul în țara mea natală. Mi-am terminat studiile de licență și de masterat aici, în Regatul Unit.

M-am mutat aici pentru studii, pentru mai multe oportunități și experiențe de viață. Nu am fost dezavantajată în țara mea de origine. Înainte de a mă muta aici, am fost stagiar la un ziar local. După ce m-am mutat în Marea Britanie, nu am primit nicio ofertă de muncă în afară de depozite timp de ani de zile. Dacă te uiți la statistici, sunt locuri de muncă specifice Europei de Est.

La momentul respectiv, nu eram prea stresată, pentru că abia mă mutasem aici și nu cunoșteam foarte bine limba. Eram încă student. Am făcut voluntariat timp de un an și am lucrat la depozite, apoi, după ce am aplicat la alte 100 de locuri de muncă, am reușit să obțin o slujbă ca asistent de vânzări.”, spune românca. 

 

„Mi-am dat seama că numele meu ar putea fi problema”

 

„Am plâns în acea zi. Eram atât de fericită pentru că, în sfârșit, puteam să ies din depozite. După ce mi-am luat licența, am aplicat din nou la 100 de locuri de muncă, majoritatea legate de criminologie, dar și de servicii pentru clienți, cum ar fi bănci, call-center și introducere de date.

Îmi amintesc că mă uitam și vedeam absolvenți englezi de criminologie obținând locuri de muncă, în timp ce eu nu am obținut niciun interviu. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că numele meu ar putea fi problema.", a mărturisit românca.

După ce a făcut legătura și a ajuns la concluzia că numele ei o reținea pe piața muncii din Marea Britanie, Georgiana a decis să își testeze teoria - și susține că "nu a fost surprinsă" de rezultate.

Georgiana a declarat: "În 2020, după un an în care m-am simțit inferioară, am decis să fac acest experiment. Am ales 40 de companii și am trimis același CV de două ori - singura diferență era numele meu.

Mi-a fost prea frică să contactez vreuna dintre companii pentru a le spune ce am făcut. Nu m-am prezentat la niciunul dintre locurile de muncă. Când am auzit numele Sarah, am încheiat pur și simplu apelul.

 

„Sunt fericită să îmi împărtășesc povestea”

 

„Nu am fost surprinsă. Mă așteptam cumva la asta. Numele meu este Georgiana Popescu, așa că este evident că sunt din Europa de Est. Cealaltă a fost Sarah.

Pe TikTok, oamenii s-au legat de povestea mea. Am primit multe comentarii - multe dintre ele sfâșietoare. Sunt fericită [să îmi împărtășesc povestea] pentru că simt că oamenii trebuie să fie mai conștienți și cred, de asemenea, că ar putea încuraja oamenii să nu mai sufere în tăcere, dar sunt și supărată pentru că atât de mulți oameni s-au legat de ea.", a povestit românca conform Mirror.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel