Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mark Rutte promite Ucrainei arme de sute de milioane de euro 
WhatsApp
Premierul olandez Mark Rutte a promis Ucrainei mai multe arme cu prilejul unei vizite la Kiev, relatează DPA.

"Este important să ajutăm aici şi acum şi să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra", a declarat Rutter pentru televiziunea olandeză NOS, fără a furniza amănunte suplimentare.

Ţările de Jos susţin că au furnizat deja Ucrainei arme în valoare de aproape 173 milioane de euro, inclusiv tunuri Howitzer. Cinci dintre aceste piese au fost deja livrate, iar trei urmează să ajungă în Ucraina.

Este prima vizită a lui Rutte în Ucraina de la începutul invaziei ruse în luna februarie. El urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cursul după-amiezii.

În cursul dimineţii, Mark Rutte a vizitat suburbiile puternic bombardate de forţele ruse Borodianka, Bucea şi Irpin. El şi-a exprimat şocul în privinţa amplorii distrugerilor provocate de atacurile ruse.

Armele ajung cu întârziere în Ucraina

 

Ţările NATO vor furniza arme grele moderne Ucrainei, dar asta "necesită timp", pentru că militarii ucraineni trebuie instruiţi pentru utilizarea lor, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

"Am luat măsura de urgenţă, dar eforturile necesită timp", a explicat el în cursul unei conferinţe de presă înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai Alianţei.

"Tranziţia între materialul din epoca sovietică şi materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie gata să-l utilizeze", a subliniat el. "Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă", a insistat el.

Aliaţii au furnizat până în prezent Ucrainei arme grele care datează din epoca sovietică luate din stocurile lor, pentru că ucrainenii au fost formaţi pentru utilizarea lor. Cererile ucrainenilor se referă însă acum la armamente aflate în dotarea forţelor armate ale NATO.

"Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene după normele NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere, o mentenanţă", a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a participat marţi, la Haga, la o reuniune a liderilor din şapte ţări ale Alianţei (Ţările de Jos, Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca şi Letonia).

Potrivit lui, premierul olandez Mark Rutte a explicat procesul de punere la dispoziţie a obuzierelor, care prevede formarea militarilor ucraineni pentru a le utiliza.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov urmează să participe la reuniunea ministerială a NATO, care va fi precedată de o reuniune a ţărilor din "grupul de contact" creat de SUA.

"Ministrul Reznikov va prezenta cererile urgente, tipul de material şi modalitatea sa de transport pentru ca armele să fie decisive pe câmpul de luptă", a precizat Jens Stoltenberg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel