Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marius Budăi: Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung
WhatsApp
Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care deja este mare, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Foto ILUSTRATIV

"Procesul de îmbătrânire a populaţiei din România a început cu zeci de ani în urmă, iar această tendinţă s-a accelerat, din păcate, în ultimii 20 de ani, astfel că îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care este deja ridicată. În acest context, sistemul românesc de asistenţă socială îşi propune o schimbare a abordării, o transformare radicală a pârghiilor de intervenţie, în care accentul să fie pus pe măsuri de prevenţie, pe furnizarea de servicii sociale", a spus Marius Budăi, într-un mesaj video transmis participanţilor la conferinţa naţională "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă".

Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate inclusiv persoanelor vârstnice

 

Potrivit oficialului, Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate categoriilor vulnerabile, inclusiv persoanelor vârstnice, consolidarea capacităţii serviciilor publice de asistenţă socială şi asigurarea, dar şi profesionalizarea personalului din domeniu.

Marius Budăi a spus că Ministerul Muncii are în vedere o reformă în domeniul îngrijirii de lungă durată pentru persoanele vârstnice.

"În cadrul acestei reforme se vor construi noi centre de zi de îngrijire şi recuperare pentru persoanele vârstnice. Pachetul de reformă legislativă include, în principal, următoarele modificări legislative: aprobarea Strategiei privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă, elaborarea de standarde de calitate şi de cost şi pentru managementul îngrijirii pe termen lung, revizuirea căilor de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, precum şi modificări aduse Legii privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice", a menţionat Marius Budăi.

 

Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lungPotrivit ministrului, principalul instrument de politică publică îl reprezintă însă Strategia privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă pentru perioada 2022-2030, care se află deja în procesul de transparenţă decizională.

El a punctat că anul acesta a crescut semnificativ cuantumul subvenţiei pentru finanţarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice. "Spre exemplificare, de la 250 de lei, cât era cuantumul subvenţiei per beneficiar în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice, a crescut subvenţia până la 1.000 de lei per beneficiar", a spus Marius Budăi.

Potrivit ministrului, anul acesta au fost alocate din bugetul de stat sume reprezentând 30% din standardele de cost pentru căminele publice.

Marius Budăi a precizat că au fost alocate sume din bugetul de stat pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centre de zi şi rezidenţiale.

 

Ministerului Muncii a finanţat 30 de centre de unităţi de îngrijire la domiciliuPotrivit oficialului, "o realizare" a Ministerului Muncii pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice o reprezintă implementarea unor programe de interes naţional finanţate de la bugetul de stat prin care se are în vedere înfiinţarea a minim 100 de noi servicii sociale pentru un număr estimat de peste 5.000 de vârstnici.

"Finanţăm astfel 30 de centre de unităţi de îngrijire la domiciliu, 20 centre de zi, 30 de cantine sociale şi alte servicii de acordare a hranei, precum şi 20 de servicii de asistenţă comunitară, valoarea totală alocată de la bugetul de stat fiind de aproximativ 33 de milioane de euro", a adăugat Marius Budăi.

Cea de a VI-a ediţie a conferinţei naţionale "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă" a fost organizată de Fundaţia Regală Margareta a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
02 dec 2022, 14:31
Spectacola.ro
02 dec 2022, 15:36
Astrosens.ro
29 noi 2022, 16:15
DCBusiness.ro
02 dec 2022, 14:38
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19
DCMedical.ro
02 dec 2022, 13:31
DCBusiness.ro
02 dec 2022, 14:38
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
Spectacola.ro
02 dec 2022, 15:36
DCNews.ro
02 dec 2022, 14:31
Astrosens.ro
29 noi 2022, 16:15
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
DCMedical.ro
02 dec 2022, 13:31