Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marius Balo, profesorul român condamnat în China, va fi eliberat și adus în țară în septembrie
WhatsApp
Profesorul clujean Marius Balo ar putea fi eliberat în luna septembrie din închisoare din China unde se află încarcerat din anul 2014, și transferat în România.

Profesorul clujean Marius Balo ar putea fi eliberat în luna septembrie din închisoare din China unde se află încarcerat din anul și transferat în România.

Marius Balo stă într-o închisoare din Shanghai încă din 2014, condamnat pentru fraudă într-o rețea de firme-fantomă. Transferul său într-un penitenciar din România a fost aprobat la începutul anului, însă din cauza pandemiei, statul nu a putut trimite până acum polițiștii să-l aducă în țară.

Vezi și: Apel disperat în cazul profesorului român închis de 6 ani în China: Avocații îi cer lui Klaus Iohannis să intervină

Avocatul lui, Eugen Iordăchescu, a declarat pentru Realitatea PLUS că polițiștii de la Centrul de Cooperare Internațională au transmis că transferul acestuia în România, ”având în vedere că statul chinez impune o serie de măsuri din cauza pandemiei COVID-19, ar trebui să fie posibil în luna septembrie, când ar trebui să fie eliberat în China”, au spus avocații.

Profesor român, condamnat pentru un prejudiciu de 80 de dolari

 

În urma unei hotărâri din 24 martie 2016, rămasă definitivă, Marius Balo a fost condamnat de către o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma de 80 de dolari.

După îndelungi demersuri, în ianuarie 2020, s-a comunicat faptul că Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea a lui Marius Balo, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China, data transferării efective urmând a fi stabilită în colaborare cu partea chineză. De asemenea, prin aceeași adresă s-a comunicat că demersurile de preluare sunt întreprinse de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Marius Balo, eliberat și adus în țară în septembrie, după 7 ani de chin

 

Reprezentanţii clujeanului Marius Balo, au trimis în luna ianuarie a anului trecut, o înregistrare audio tulburătoare în care acesta povesteşte ororile prin care a trecut.

„Doresc să aduc prinos de recunoştinţă în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit şi m-a întărit în aceşti ani, astfel încât teroarea acestui sistem aservit răului şi urâţenia acestui loc înfiorător n-au fost în stare să-mi sfâşie sufletul. Cu cât m-au lovit mai abitir, cu atât puterea mi-a crescut”, spune clujeanul în începutul înregistrării.

Apoi povesteşte cum a ajuns să fie condamnat la 8 ani de închisoare pentru o fraudă de 80 de dolari, pentru care în China putea să fie condamnat chiar la moarte.

„Am trecut prin umilinţe şi torturi pe care mă doare să mi le amintesc. Mi-a fost atâta teamă... Se zvonea că voi primi pedeapsa cu moarte, care în China se dă şi în cazuri financiare”, a povestit profesorul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel