Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. Tinerii români părăsesc universitățile, ca urmare a Brexitului
WhatsApp
Noile cerințe, survenite în urma Brexitului, presupun ca studenții din UE trebuie acum să solicite vize pentru a frecventa universitățile britanice, ceea ce contribuie la scăderea numărului de înscrieri.

Acest lucru este provocat, în mare parte, de taxele ridicate pentru vizele studențești din Marea Britanie și creșterea costurilor de școlarizare.

Potrivit rapoartelor privind vizele de la Ministerul de Interne, numărul studenților din UE care aleg să se deplaseze în Marea Britanie pentru studii este în scădere. Dintre acestea, cele acordate studenților din Polonia și România au scăzut sub 700 în 2021 până în octombrie.

Statisticile de la UCAS arată, în mod similar, că doar aproximativ 1.100 de studenți de licență din cele două țări erau înscriși în universitățile britanice în 2021, față de aproape 6.000 în 2020. 

Anterior, studenții polonezi și români reprezentau două dintre cele mai populare zece țări din UE pentru universitățile britanice. Într-adevăr, Agenția de Statistică a Învățământului Superior notează că, în anul 2019-20, au existat peste 8.500 de studenți la licență și postuniversitari din Polonia și România. 

Potrivit studyinternational.com, vizele eliberate pentru studenții din alte țări din Europa Centrală și de Est au fost la fel de limitate. Doar 214 au fost acordate studenților din Ungaria, 185 din Bulgaria și 177 din Republica Cehă. 

 

Studenții din Europa de Vest, dornici să studieze la universitățile britanice

 

Cu toate acestea, se pare că studenții din țările din Europa de Vest sunt încă dornici să urmeze cursurile universităților britanice. Aproape 10.000 de vize au fost aprobate pentru cei din Franța, Germania și Spania. 

Indiferent de acestea, efectele Brexitului asupra dorinței studenților din UE, și implicit și din România, de a lua în considerare Marea Britanie ca destinație pentru învățământul superior sunt clare.

Majoritatea datelor sugerează că studenții din UE se îndepărtează de universitățile britanice după ce guvernul a introdus noi restricții, ca urmare a Brexitului. Printre acestea se numără cerința de a solicita vize de student, taxe mai mari - care sunt de cel puțin două până la trei ori mai mari decât cele plătite de rezidenții din Regatul Unit - și lipsa accesului la împrumuturi susținute de guvern. 

Astfel de restricții par să afecteze deja admiterile la universitățile britanice. Datele de la UCAS sugeraseră o reducere de aproximativ 70% a cererilor de înscriere la studii universitare de licență din unele țări din Europa de Est în ciclul de admitere din 2021.

În plus, studiile universitare costă acum aproximativ 26.000 de lire sterline pe an sau chiar mai mult, pentru studenții UE, iar bursele sunt limitate la maximum 5.000 de lire, scrie studyinternational.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel