Aceasta era formată din cetățeni români și străini bănuiți de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la sisteme informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani.
Din cercetări a rezultat faptul că mai mulți cetățeni români ar fi constituit, în Marea Britanie, un grup infracțional, specializat în contrafacerea biletelor de călătorie, în sistemul de transport public din Londra.
Membrii grupului ar fi copiat datele de pe banda magnatică a unui bilet de călătorie, după care, prin echipamente speciale, ar fi realizat clonarea biletului.
Valorificarea biletelor obținute în acest mod ar fi fost efectuată de un grup infracțional format din cetățeni străini.
Începând din anul 2018, Poliția Română a demarat activități de cooperare judiciară cu autoritățile competente din Marea Britanie (British Transport Police), iar în anul 2019 s-a realizat un acord pentru constituirea unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team).
Astfel, autoritățile specializate din cele două țări au decis efectuarea unei zile comune de acțiune (Joint Action Day) pentru destructurarea grupării infracționale.
Cele 22 de percheziții (16 în Marea Britanie și 6 în România - 2 în județul Constanța și 4 în județul Bacău) s-au realizat în cadrul cooperării judiciare în materie penală, desfășurate prin implicarea EUROJUST și EUROPOL.
În urma perchezițiilor din țara noastră, polițiștii au ridicat bani, o persoană fiind condusă la audieri.
Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, Direcției de Investigații Criminale, Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public din cadrul Poliției Capitalei și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
La acțiune a participat și un reprezentant Europol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News