Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manifestații de amploare în Marea Britanie, împotriva rasismului: "Refugiaţii sunt bineveniți aici"
WhatsApp
Mii de persoane au manifestat miercuri seară în mai multe oraşe din Marea Britanie pentru a se opune revoltelor de extremă dreapta care au zguduit ţara timp de o săptămână ca răspuns la uciderea a trei fetiţe şi au scandat "Opriţi extrema dreaptă", informează AFP.
Manifestatii de amploare în Marea Britanie

De la începutul zilei de miercuri, forţele de ordine s-au temut de zeci de noi demonstraţii rasiste şi islamofobe şi de posibile izbucniri de violenţă, în special împotriva moscheilor şi a hotelurilor care găzduiesc migranţi. Miercuri seară, după o săptămână de confruntări şi ciocniri, "demonstranţii anti-ură s-au opus bătăuşilor", după cum a scris tabloidul The Daily Mail pe prima pagină a ediţiei sale de joi.

În nord-estul Londrei, unde existau temeri legate de o manifestaţie de extremă dreaptă la Walthamstow, s-au adunat câteva mii de manifestanţi, a notat un jurnalist al AFP. Activiştii de la asociaţia Stand Up To Racism şi rezidenţi din zonă, dintre care unii purtau steaguri palestiniene, au afişat pancarte pe care se putea citi "Opriţi extrema dreaptă" şi "Refugiaţi bineveniţi".

"Cred că este important să fii acolo pentru prietenii şi vecinii tăi", a mărturisit Sara Tresilian, în vârstă de 58 de ani.

"Vreau să mulţumesc comunităţilor noastre pentru că s-au reunit în capitală şi au dat dovadă de spirit comunitar în această seară", a declarat, într-un comunicat, Andy Valentine, şeful operaţiunilor de menţinere a ordinii în cadrul Poliţiei Metropolitane.

În Birmingham, sute de persoane s-au adunat în faţa unui centru de ajutor pentru migranţi. În imaginile filmate de AFP se pot auzi sloganuri precum "Să spunem tare şi clar, refugiaţii sunt bineveniţi aici". Unii aveau pancarte pe care scria "Fascismul nu este binevenit". În Brighton, 2.000 de persoane au participat la o demonstraţie "paşnică", potrivit poliţiei. Alte adunări au avut loc la Bristol, în apropierea unei asociaţii care ajută solicitanţii de azil din Liverpool, la Sheffield, Newcastle şi Oxford, iar la sfârşitul lor manifestanţii s-au dispersat în mod paşnic.

Totuşi, tensiuni au izbucnit sporadic la Aldershot (sud), unde agenţia PA relatează că poliţia a trebuit să intervină între activişti anti-rasism şi un grup de persoane care strigau "Opriţi bărcile", cu referire la migranţii care sosesc în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii în bărci gonflabile.

Ministrul de Interne Yvette Cooper a lăudat miercuri seara activitatea desfăşurată de agenţi pe teren "pentru a proteja şi a sprijini comunităţile locale". Aceste adunări s-au desfăşurat sub o prezenţă puternică a poliţiei, deşi autorităţile i-au avertizat pe cei care doresc să creeze revolte că riscă foarte mult dacă vor repeta violenţa din ultimele zile.

Peste 400 de persoane au fost arestate de la începutul confruntările, săptămâna trecută, iar peste 120 de persoane au fost puse sub acuzare, potrivit procuraturii. Au fost pronunţate şi primele condamnări.

"Iată acţiunea rapidă pe care o întreprindem", a salutat pe X premierul Keir Starmer, care şi-a înmulţit mesajele pe un ton ferm destinate celor care comit violenţe.

Şeful poliţiei antiteroriste Matt Jukes a avertizat că autorităţile nu exclud recurgerea la legislaţia antiteroristă în faţa anumitor violenţe.

Scene de violență rasistă în Marea Britanie



A trecut o săptămână de când Regatul Unit s-a confruntat cu scene de violenţă rasistă, după ce au circulat informaţii, parţial dezminţite, despre profilul presupusului autor al unui atac cu cuţitul la un curs de dans din Southport (nord-vestul Angliei), unde trei fetiţe cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani au fost ucise. Suspectul a fost prezentat drept un solicitant de azil de credinţă musulmană. Autorul crimelor s-a născut de fapt în Cardiff, Ţara Galilor, iar familia sa este, potrivit presei britanice, originară din Rwanda. De atunci, moscheile şi hotelurile au fost vizate în ciocniri soldate cu zeci de poliţişti răniţi.

Guvernul a indicat că un număr suplimentar de 6.000 de ofiţeri de poliţie specializaţi în menţinerea ordinii vor fi pregătiţi să intervină săptămâna aceasta, iar în închisori vor fi disponibile 567 de locuri pentru cei care provoacă dezordine.

Un sondaj Savanta publicat miercuri indică faptul că 67% dintre britanici sunt îngrijoraţi de ascensiunea extremei drepte. Potrivit unui alt sondaj, publicat de YouGov, imigraţia este principala provocare cu care se confruntă ţara pentru 51% dintre persoanele chestionate, un procent care nu a mai fost atins în ultimii aproape zece ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel