„Unul dintre principalele mesaje pe care l-am transmis este că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen”, a spus Weber, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PPE, care a fost redistribuită de eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al formaţiunii.
Preşedintele PPE a menţionat că a efectuat o deplasare în Bulgaria înainte de scrutinul parlamentar de la 2 octombrie pentru a-şi exprima sprijinul pentru formaţiunea membră, GERB.
„Noi, în Parlamentul European, am susţinut mereu acest lucru, am luptat mereu pentru ca Bulgaria să devină membru deplin şi sunt sigur că cu un guvern PPE la Sofia vom recăpăta controlul asupra frontierelor externe, problemelor migratorii, aşa cum a era înainte”, a spus Weber.
„Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European”, a mai transmis preşedintele formaţiunii paneuropene, care conduce şi grupul PPE din PE.
Vezi și
Europarlamentarul Rareș Bogdan a transmis un mesaj dur în Parlamentul European de la Strasbourg, chiar lângă Ursula von der Leyen. Acesta a cerut admiterea României în spațiul Schengen.
Rareș Bogdan spune că România contribuie din plin la stabilitatea din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, pentru a îndeplini criteriile de aderare, România și-a securizat frontierele cu sume foarte mari de bani din bugetul propriu, bani care au fost plătiți unor firme străine. Astăzi, România reprezintă o importantă țară de tranzit pentru cerealele din Ucraina și nu este corect ca țara noastră să aștepte încă la ușa Europei, toate criteriile de aderare la spațiul Schengen fiind îndeplinite.
„Din solidaritate și spirit european, real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război. În numele solidarității, camioanele și trenurile încărcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice, traversează România zilnic. În sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean. În numele solidarității, România înțelege și acceptă că țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină. În numele solidarității, dar și a dreptului său, România cere însă ceea ce i se cuvine: aderarea la Schengen! După 11 ani nedrepți de așteptare, care este starea reală a Uniunii Europene? Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă? România îndeplinește toate condițiile: și-a securizat frontierele pe banii ei și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea? Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv. Riscă cineva ca peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici? Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a mai crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia? Poporul român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem în Schengen! Este dreptul nostru, doamna președinte!”, a spus Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News