Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mămăligă boierească. Un deliciu autentic românesc, după o rețetă veche de un secol
WhatsApp
Mămăliga este una dintre mâncărurile tradiționale românești. Ieftină, rapidă, cu felurite întrebuințări, coleașa făcută din mălai avea și o versiune pentru cei înstăriți. Iată cum se prepară mămăliga boierească, un deliciu autentic românesc, după o rețetă veche de un secol.

Mămăliga este una dintre mâncărurile de bază ale locuitorilor din sud-estul Europei încă de acum câteva milenii. Și nu este un preparat simplu, cu doar trei ingrediente, ci a căpătat de-a lungul timpului tot felul de variante, unele opulente,altele modeste şi eficiente.

Încearcă și Chec pufos cu iaurt. O rețetă de vis foarte simplă și ușor de reținut. Nu trebuie decât să vă amintiți „1, 2, 3!”

Românii nu au început să mănânce mămăligă după ce Coulmb a descoperit porumbul din America. Până atunci aceasta se făcea din hrişcă, iar ţăranii doar s-au adaptat la noua materie primă.

Iată și o rețetă de desert cu mălai: Lemon polenta cake: Prăjitura cu mălai cu care chef Sorin Bontea l-a cucerit pe Nicolai Tand

Textul original al rețetei de mămăligă boierească a apărut în cartea de bucate a „doamnei A. Petrini“, publicată în urmă cu aproape un secol.

S-ar putea să îți placă și: Clătite de cartofi în stil maghiar. Uită de cartofii prăjiți! Iată rețeta simplă pentru o gustare sățioasă sau o garnitură deosebită

Ingrediente

• 2 căni mălai

• 4 căni lapte

• 2-3 linguri brânză (telemea) rasă

• 60 g unt

• sare.

„Se face mămăligă cu lapte în loc de apă, când se amestecă se adaogă 2-3 linguri de brânză și 2 linguri de unt proaspăt, se răstoarnă și se servește", este scris în dreptul rețetei de mămăligă boierească din cartea apărută în 1928.

 

Vezi si: Mămăliga perfectă și fără cocoloașe. Rețeta cu care nu dai greș niciodată

Mămăligă boierească. Rețeta veche de un secol, pas cu pas

 

1. Se face o mămăligă numai cu lapte (nu se pune apă deloc).

2. Se adaugă untul și brânză rasă amestecându-se bine și se potrivește de sare (dacă mai e nevoie)

3. Când e gata, se răstoarnă mămăligă pe un tocător de lemn

4. Se lasă puțin să se răcească apoi se taie cu ață

5. Se servește.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel