Președinta Republicii Moldova va participa la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României.
Tot în aceeași zi, Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu președintele României, Klaus Iohannis și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.
De asemenea, președintele se va întâlni cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia.
Vezi mai departe
„Există un front, tot în est, care îngrijorează Ucraina și Europa. Dincolo de Kiev, dincolo de Donbass, ochii Kremlinului sunt ațintiți asupra Moldovei, o altă republică pe care Rusia ar dori să o integreze în sfera sa de influență, distanțând-o de Occident. Și există un om, un lider al unui partid de opoziție, care din Israel, unde este exilat după ce a fost acuzat că a delapidat un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, organizează proteste antiguvernamentale cu binecuvântarea Moscovei. Scopul este de a răsturna executivul Maiei Sandu, de a împinge înapoi aderarea la UE și de a aduce la putere oameni apropiați de Kremlin“. Acest lucru este susținut de Washington Post, care a vizualizat și colectat documente confidențiale ale serviciilor secrete moldovenești, ucrainene și occidentale.
După ce mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial din Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental Maia Sandu, omul din spatele demonstrației - un lider al unui partid de opoziție aflat în exil în Israel - a primit felicitările Moscovei. Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Șor, ca fiind "un partener demn pe termen lung" și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Șor un contract ieftin de gaze rusești, potrivit serviciului de presă al lui Șor.
Supranumit "tânărul" de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Șor, în vârstă de 35 de ani, este o figură pricipală în eforturile Kremlinului de a submina Republică Moldova, arată documente ale serviciilor de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali analizate de The Washington Post, scrie Hotnews.
Documentele ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar și în timp ce campania sa militară din Ucraina eșuează.
Omul care acționează ca o punte de legătură pentru a submina această fostă republică sovietică de două milioane și jumătate de locuitori este Ilan Shor, 35 de ani, descris drept "tânărul" de către Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), scrie ziarul. Partidul său îi poartă numele și a obținut doar 5,7% din voturi în 2021. El se află în vizorul Statelor Unite, unde Departamentul Trezoreriei a decis să îi impună sancțiuni, alături de alți ruși și moldoveni. La baza măsurilor restrictive, continuă Wp, se află constatările serviciilor de informații: Șor, se arată în documentele consultate de ziarul american, "se coordona cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova" și "a primit sprijin rusesc", precum și a lucrat în iunie "cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina" candidatura Moldovei la aderarea la Uniunea Europeană. O integrare care a fost înghețată din cauza conflictului în curs cu Ucraina, de care Moldova se temea că ar putea să se extindă și pe teritoriul său dacă rușii ar cuceri orașul vecin Odesa. Un scenariu care, cel puțin pentru moment, nu s-a materializat.
Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News