Astfel, MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru cetăţenii români în cauză care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile suedeze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români.
De asemenea, MAE informează despre situaţia unui cetăţean român care s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt şi a solicitat asistenţă consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanţii misiunii diplomatice au menţinut legătura cu persoana în cauză şi au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.
Demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinaţia finală pentru cetăţenii români şi membrii acestora de familie au continuat, inclusiv pe lângă autorităţile altor state membre UE care vor prelua cetăţeni UE evacuaţi, aflaţi în prezent în Djibouti.
Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena şi la Addis Abeba, opt cetăţeni români şi un cetăţean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuaţi din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităţilor franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, marţi, cu un zbor militar organizat de autorităţile elene cu destinaţia Atena. MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziţionarea biletelor de călătorie din Atena spre ţară şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit.
MAE arată că ambasadele României la Addis Abeba şi Cairo menţin în atenţie situaţia altor 14 cetăţeni români şi 2 membri de familie, cetăţeni sudanezi, şi îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului şi să intre în Republica Arabă Egipt. Misiunile diplomatice române din Addis Abeba şi Cairo au menţinut şi menţin legătura cu cetăţenii români menţionaţi pentru eliberarea documentelor de călătorie necesare, facilitarea accesului pe teritoriul egiptean şi repatrierea în România.
La acest moment, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetăţeni români şi 4 membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.
Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim non-stop, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora care şi-au exprimat dorinţa de a fi evacuaţi.
MAE reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie, a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită) şi recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această ţară.
Ministerul român reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News