Luptele au izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute între armata sudaneză și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF). În ciuda promisiunilor RSF de a respecta un armistițiu de 72 de ore în această săptămână, din motive umanitare, bombardamentele și bombardamentele au continuat să fie auzite.
Până în prezent, peste 400 de persoane au fost ucise și cel puțin alte 3.500 au fost rănite în lupte, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.
Cei doi generali - Mohamed Hamdan Dagalo de la RSF, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, și Burhan de la armată - se luptă pentru controlul asupra vastei națiuni africane.
Niciuna dintre părți nu dă semne de diminuare a luptelor, iar joi, armata a exclus negocierile cu RSF, afirmând că va accepta doar capitularea acesteia.
Violențele au împins deja populația Sudanului la limită și au deschis un capitol întunecat și tumultuos în istoria țării.
O britanică a declarat că s-a adăpostit în subsolul unei școli din Sudan împreună cu prietenele ei și șase copii, inclusiv fiica ei, în timp ce luptele din Khartoum fac ravagii.
Davina Jeffrey a declarat că fiica ei era îngrijorată de ceea ce li se va întâmpla: "Ea pune întrebări de genul "ce se va întâmpla cu noi dacă ne lovește o bombă", "când va fi pace" și este dificil să știi ce să spui".
Un medic neidentificat a declarat pentru CNN: "Vă vine să credeți că am plecat din spital și am lăsat în urmă copii în incubatoare și pacienți la terapie intensivă fără niciun fel de personal medical. Mirosul de moarte era peste tot. Nu era nici electricitate, nici apă acolo, în interiorul spitalului. Niciunul dintre echipamentele noastre nu funcționa, o femeie care se adăpostea cu noi avea un bebeluș de două zile. Nici măcar nu știu ce s-a întâmplat cu ea".
Medici fără Frontiere a declarat că echipele sale au fost "blocate de luptele grele în curs de desfășurare și nu pot avea acces la depozite pentru a livra spitale cu materiale medicale vitale".
Dallia Abdelmoniem, un brutar de 37 de ani din Khartoum, a declarat pentru AP: "Nu mai există niciun loc sigur în Khartoum. Prioritatea noastră numărul unu este doar să rămânem în viață".
În timp ce luptele continuă, CNN a dezvăluit că brutalul grup de mercenari ruși, Wagner, a furnizat forțelor de sprijin rapid din Sudan rachete pentru a le ajuta în lupta lor.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a sărit peste întâlnirile planificate în Noua Zeelandă și Samoa pentru a se concentra asupra coordonării răspunsului britanic la criza din Sudan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News