„Să fie foarte clar că există o procedură de dezbatere și adoptare, deocamdată este în comisia juridică de la Senat și e foarte clar că la Senat există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de rațiune și de bun simț, care dă votul orbește, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanță care aduce foarte multe îmbunătățiri procesului electoral, care întărește drepturile cetățenilor, care permite o reprezentare corectă a Disporei, conforme cu numărul celor care votează, numărul cetățenilor români cu drept de vot care muncesc în străinătate înregistrați”, a afirmat, marți, Ludovic Orban.
El a mai explicat că „este o ordonanță care permite extinderea procedurilor de la prezidențiale care au permis românilor din Diasporă să își exprime votul fără niciun fel de constrângere și la alegerile parlamentare și care, de asemenea, reglementează situația alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015.
„Să respingem în absurd fără niciun fel de explicații o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiții în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de rațiune”, a completat liderul PNL.
Premierul a mai spus că există riscul, în cazul în care nu e adoptată această ordonanță să nu poată fi respectat termenul prin care să poată fi organizate alegerile, după ce Klaus Iohannis va dizolva Parlamentul.
„Există riscul ca dacă nu se adoptă această ordonanță să nu se poată respecta termenul constituțional de 90 de zile, termen obligatiu impus de Constituție pentru organizarea alegerilor din momentul în care președintele dizolvă Parlamentul”, a conchis Orban.
Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.
Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent, potrivit Mediafax.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News