"Am văzut că este o întreagă propagandă pe tema asta, că noi vindem muncitori în alte ţări. Le spun celor din PSD, care lansează aceste enormităţi, că cei mai mulţi dintre cei care au plecat la muncă în Germania, care pleacă în Austria, care pleacă în Italia sau pleacă în Spania se reîntorc la muncile sezoniere în care au mai fost cu şapte ani în urmă, cu şase ani în urmă, cu cinci ani în urmă, când erau ei la guvernare. Noi nu i-am acuzat atunci că vând muncitorii, că noi umilim românii şi îi trimitem la muncă în Germania. Pentru că este un lucru firesc, România este o ţară a Uniunii Europene, Uniunea Europeană are la bază principiul libertăţii de mişcare a oamenilor, a ideilor, a mărfurilor. Orice cetăţean este liber, în măsura în care consideră că găseşte un loc de muncă în altă ţară europeană, să se ducă şi să lucreze în ţara europeană respectivă", a afirmat Orban, într-un interviu la postul România TV
El a menţionat că peste 80% dintre persoanele care efectuează munci sezoniere în Germania au fost la lucru acolo şi în anii anteriori.
"Nimeni nu ne-a întrebat pe noi - pentru că cei mai mulţi n-au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate - cei mai mulţi au plecat pe baza relaţiilor personale pe care le aveau din anii anteriori, în care au lucrat la fermele unde au lucrat, iar mulţi dintre ei şi-au mai adus şi prieteni şi rude, pentru că oferta este destul de generoasă. Venitul unui muncitor în fermele de sparanghel este un venit de până la 2.000 de euro", a spus el.
În ce priveşte situaţia a peste 200 de muncitori cărora nu li s-au plătit salariile, ca urmare a faptului că ferma unde lucraseră a intrat în insolvenţă, Orban a subliniat că statul german asigură plata salariilor pentru astfel de situaţii.
"Ca atare eu cred că toate aceste subiecte trebuie abordate cu responsabilitate şi mai ales dintr-o perspectivă europeană şi mai ales ţinând cont de interesul şi de dorinţa de a nu pune beţe în roate unor oameni care se duc să muncească, să câştige nişte venituri care pot să le permită să aibă o viaţă decentă", a spus el.
În ce priveşte aglomeraţia creată la frontieră, Orban a precizat că situaţia a fost generată de un cumul de factori, printre care şi decizia de a nu mai introduce în carantină instituţionalizată cetăţenii români care vin din ţările europene, motiv pentru care foarte mulţi au hotărât să vină în ţară. Un alt factor îl reprezintă decizia autorităţilor maghiare de a nu permite pe toată perioada celor 24 de ore ale unei zile tranzitul Ungariei de către cetăţeni care vin în România.
Orban a reamintit că în urma unei întrevederi a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu omologul ungar, a fost permisă mărirea numărului de puncte de frontieră.
"Îi anunţ pe români astăzi, să nu vină numai pe la Nădlac şi pe la Borş. Pot să vină pe la Petea, pot să vină pe la Valea lui Mihai, pot să vină pe la Vărşand, pot să vină prin mai multe puncte de trecere a frontierei", a mai afirmat premierul Ludovic Orban.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News