Când vine vorba de îngrijire și igiena în bucătărie, este foarte important să recunoaștem care sunt procesele cele mai potrivite. Și este că, deși pare foarte sănătos să treci toată mâncarea prin chiuvetă, nu este întotdeauna cea mai recomandată conform experților.
În mare măsură, acest lucru se datorează contaminării încrucișate. Și dacă nu știți ce este, vă vom explica. Potrivit Agenției Catalane pentru Siguranța Alimentelor „este procesul prin care microbii sau alte substanțe străine, precum alergenii, sunt transferate neintenționat de la un aliment sau obiect la un alt aliment, cu efecte nocive”.
Da, este că, deși nu observi, atunci când te hotărăști să speli niște alimente, cel mai probabil este ca mici picături să se stropească pe vasele pe care tocmai le-ai curățat, pe suprafața pe care ai tăiat mâncarea sau chiar pe mâinile tale pot rămâne puțin din aceste reziduuri care pot conține tot felul de agenți patogeni.
Dacă ești din acel grup de oameni care înainte de a începe să gătească pastele le înmoaie, este o greșeală pentru că își pierd din aromă, se înmoaie și aderența este mult mai mică. Ți-ai imaginat? Pe de altă parte, nu este recomandat să spălați salatele care sunt deja dezinfectate.
Ciuperci: Cel mai bine este să nu le treci prin apă. Trebuie doar să freci cu o perie pentru a îndepărta excesul și să cureți cu o cârpă umedă. Ar trebui să tăiați baza numai dacă are pământ.
Conserve: Datorită procesului lor de îngrijire, acestea nu trebuie să fie trecute prin apă, au deja suficientă curățare și dezinfecție.
Ouă: Acestea trebuie spălate numai atunci când urmează să le gătiți imediat. Se recomandă să le puneți într-un recipient cu apă și un praf de sare. Apoi uscați-le, dar nu trebuie să le spălați și apoi să le depozitați pentru că sunt expuse la contaminare.
Carne de pui, vită și pește: Trebuie să vă concentrați doar pe gătirea lor bine la o temperatură mai mare de 65 ºC.
Acum știi ce alimente nu trebuie spălate. De asemenea, este important să le recunoaștem pe cele care au nevoie de acest proces, cum ar fi: orezul, fructele și legumele proaspete, quinoa și leguminoasele uscate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News