Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liderii statelor membre NATO sunt de acord că drumul Ucrainei către Alianță este "ireversibil" și promit un ajutor de 40 de miliarde de euro
WhatsApp
Ţările NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro, potrivit textului declaraţiei finale, relatează AFP. Totodată, liderii aliați sunt de acord că drumul Ucrainei către NATO este "ireversibil". 
Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Washington

"Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige", au precizat cele 32 de ţări membre NATO, reunite în cadrul unui summit la Washington.

Angajamentul luat este anual şi nu multianual, aşa cum doreşte secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Cu toate acestea, liderii NATO s-au angajat. de asemenea, să-şi "reexamineze" contribuţiile "la viitoarele summituri NATO, începând cu cel care va avea loc în 2025 la Haga", potrivit textului declaraţiei.

Acest angajament de 40 de miliarde de euro corespunde sumei pe care ţările NATO au cheltuit-o anual pentru a ajuta militar Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022. Este o sumă "minimă", a amintit Jens Stoltenberg, care a indicat că ar putea fi revizuită în funcţie de nevoile Kievului.

Aliaţii intenţionează, de asemenea, să împartă aceste cheltuieli în mod echitabil, ţinând cont de ponderea lor în Produsul Intern Brut (PIB) global al Alianţei, se arată în declaraţia comună. Ungaria, care se opune oricărui ajutor militar acordat Ucrainei, a obţinut însă scutire de orice contribuţie, notează AFP.

Stoltenberg afirmă că declaraţia finală a summitului arată că liderii aliaţi vor ca Ucraina să adere la NATO

 

Declaraţia finală a summitului adoptată de liderii statelor aliate conform căreia drumul Ucrainei către NATO este "ireversibil" arată că Alianţa este dedicată aderării acestui stat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, la Washington.

"Este un mesaj puternic din partea aliaţilor NATO că vrem cu adevărat ca Ucraina să adere, că lucrăm cu Ucraina pentru a face acest lucru să se întâmple", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la summitul NATO.

Declaraţia finală anunţă înfiinţarea Misiunii de asistenţă pentru securitate şi instruire pentru Ucraina (NSATU) care să coordoneze furnizarea de echipament militar şi instruire pentru Ucraina de către ţările aliate şi partenere.

"NSATU nu va face, conform legii internaţionale, ca NATO să fie parte a conflictului. Va susţine transformarea apărării Ucrainei şi a forţelor sale de securitate, permiţând continuarea integrării lor cu NATO", se mai menţionează în text.

De asemenea, mai menţionează declaraţia finală, "Aliaţii intenţionează să furnizeze o finanţare minimă de bază de 40 de miliarde de euro anul viitor şi să furnizeze niveluri sustenabile de asistenţă de securitate pentru ca Ucraina să învingă".

În acelaşi timp, declaraţia finală "salută decizia secretarului general de a numit un reprezentant senior al NATO în Ucraina".

"Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit tot mai interoperabilă şi integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresul concret pe care Ucraina l-a făcut de la summitul de la Vilnius asupra reformelor democratice, economice şi de securitate necesare. În timp ce Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe drumul său ireversibil către integrarea deplină euroatlantică, care include calitatea de membru NATO", se mai menţionează în declaraţia finală pe tema Ucrainei.

"Reafirmăm că vom fi în poziţia de a face o invitaţie Ucrainei să adere la Alianţă când aliaţii sunt de acord că toate condiţiile sunt îndeplinite. Deciziile summitului luate de NATO şi de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea în desfăşurare a aliaţilor, reprezintă o punte către aderarea Ucrainei la NATO", mai menţionează şefii de stat şi de guvern în declaraţia finală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel