Publicitate
Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, a fost ucis la Teheran, iar Fu'ad Shukr, „cel mai înalt comandant militar al Hezbollah,” a fost ucis într-o lovitură aeriană asupra Beirutului, conform CNN.
Conform raportului Press TV, Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, a fost ucis într-un raid israelian asupra reședinței sale din Teheran, unde se afla pentru a participa la inaugurarea președintelui iranian. Hamas a confirmat decesul, precizând că Haniyeh a fost ucis alături de garda sa de corp. Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, era un lider de lungă durată al Hamas, născut într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Gaza și alăturându-se grupării în timpul Primei Intifada la sfârșitul anilor 1980.
Pe măsură ce Hamas a crescut în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie, devenind parte a conducerii colective în 2004 și prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006. În 2017, el a fost numit șeful Hamas, fiind desemnat „terorist global special” de Statele Unite la scurt timp după.
Haniyeh a fost implicat în discuții de pace cu foști lideri mondiali, inclusiv fostul președinte american Jimmy Carter și emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani. În aprilie, trei dintre fiii săi și patru dintre nepoții săi au fost uciși în atacuri aeriene israeliene. Haniyeh, aflat în Qatar la acea vreme, a insistat că moartea lor nu va afecta negocierile de încetare a focului.
„Oricine crede că, țintindu-mi copiii în timpul discuțiilor de negociere și înainte de a se ajunge la un acord, că va forța Hamas să renunțe la cererile sale, este delirant”, a spus Haniyeh.
An Israeli air strike hits Beirut city. pic.twitter.com/Fx0q2XYmwd
— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) July 30, 2024
Într-o lovitură aeriană separată asupra Beirutului, Forțele de Apărare Israelului (IDF) l-au ucis pe Fu'ad Shukr, cel mai important comandant militar al Hezbollah, ca represalii pentru un atac transfrontalier cu rachete care a ucis 12 copii în Majdal Shams. Potrivit IDF, Shukr era cel mai apropiat colaborator al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și era responsabil de operațiunile militare ale grupului.
Martori au raportat o explozie puternică și un nor de fum ridicându-se deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul demonstrează că „sângele poporului nostru are un preț” și că nu există „niciun loc inaccesibil pentru forțele noastre.”
❗️????????⚔️???????? - The moment when Israeli strike hit Beirut today. At least 2 missiles were dropped on the target.
— ????????The Informant (@theinformant_x) July 30, 2024
The strike reportedly killed senior Hezbollah military commander Fuad Shukr:
He was the most senior military commander in Hezbollah and the head of the organization's… pic.twitter.com/uzyHpCTUvz
Hezbollah nu a oferit un răspuns imediat, dar gruparea a negat implicarea în atacul cu rachete care a declanșat riposta israeliană. Ministerul Sănătății libanez a raportat 74 de răniți și trei morți în atacul israelian, inclusiv doi copii. Imaginile arătau clădiri avariate și resturi carbonizate în cartierul Haret Hreik, în timp ce mulțimile scandau în sprijinul liderului Hezbollah.
Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a făcut apel la calm și a cerut explorarea tuturor căilor diplomatice pentru a pune capăt ostilităților. „Soluția militară nu există,” a afirmat ea. Casa Albă și-a reiterat angajamentul față de securitatea Israelului împotriva „tuturor amenințărilor susținute de Iran, inclusiv Hezbollah,” subliniind că lucrează la o soluție diplomatică.
În ciuda tensiunilor, IDF nu a emis noi instrucțiuni pentru apărarea civilă, indicând că Israelul nu plănuiește alte atacuri imediate. Totuși, aproximativ 25 de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre nordul Israelului pe parcursul zilei, un bărbat fiind ucis în Kibbutz Hagoshrim.
Lichidarea liderilor Hamas și Hezbollah de către Israel marchează o escaladare semnificativă în conflictul din Orientul Mijlociu, generând reacții diverse și amplificând tensiunile regionale. Rămâne de văzut cum vor evolua evenimentele și ce impact vor avea asupra stabilității în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News