"A fost un angajament luat de actualul Guvern, înainte de învestire și ne menținem acest angajament. În acest moment sunt discuții la Ministerul Justiției cu oficialii CEDO pentru a găsi și a identifica o abordare în ceea ce privește riscurile de amendare, de sancțiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie diminuate", a declarat, vineri, Ionel Dancă.
El a mai precizat că recursul compensatoriu a trebuit să fie abrogat pentru a proteja cetățenii.
"Noi considerăm că în acest moment viața și siguranța cetățenilor români a impus abrogarea de urgență a acestei măsuri și că viața și siguranța cetățenilor este mai presus de orice alte considerente. Trebuie și în acest moment facem demersuri împreună cu oficialii CEDO pentru a evita aplicarea unor sancțiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condițiile de detenție pentru infractorii condamnați penal. E un proces care se desfășoară și care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menținerea recursului compensatoriu în vigoare", a mai declarat șeful Cancelariei primului-ministru Ionel Dancă.
Comitetul de Miniștri a hotărât, la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegațiilor Miniștrilor în format Drepturile Omului (CM - DH), să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită, în locul ei, o decizie de recomandare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri de Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu a participat la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegațiilor Miniștrilor în format Drepturile Omului dedicată supravegherii executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deținute în condiții improprii, potrivit Mediafax.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News