Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Legea care anulează buletinele românilor din Diaspora va fi modificată
WhatsApp
Proiectul de lege care practic anulează actele de identitate ale românilor din diaspora va fi revizuit. Simina Daniela Tulbure, parlamentar USR, se declară împotriva vulnerabilizării cetăţenilor care nu locuiesc la adresa de domiciliu din actul de identitate. 

Proiectul de lege care prevede ca cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin să rămână fără actul de identitate ar putea fi modificat. Simina Daniela Tulbure, deputat USR PLUS de Diaspora, a participat la dezbaterea organizată de MAI pe marginea controversatei ordonanţe care prevedea, printre altele, anularea actului de identitate.

În urma intervenției sale, MAI a transmis că ”va analiza propunerile şi va aduce modificări proiectului de ordonanţă, luându-şi angajamentul de a revizui punctul 14, cu privire la anularea actelor de identitate”, se specifică într-un comunicat al Siminei Tulbure.

"Marţi, 25 ianuarie am participat la dezbaterea organizată de MAI pe marginea controversatei ordonanţe care prevedea, printre altele, anularea actului de identitate dacă în urma verificării de către un lucrător de poliţie se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa de domiciliu din actul de identitate.

În cadrul intervenţiei mele am reiterat că măsura cu privire la anularea cărţii de identitate în cazul cetăţenilor care nu locuiesc la adresa din buletin este una nejustificată.

”Într-adevăr, este o problemă cu numărul mare de persoane care declară că au domiciliul la aceeaşi adresă. Totuşi, soluţia propusă nu e una optimă. Avem obligaţia de a ţine cont de realităţile timpurilor noastre şi de a nu neglija cazul românilor din Diaspora, care ar fi direct afectaţi de această măsură. Mulţi cetăţeni aleg să îşi păstreze cărţile de identitate, deoarece paşaportul nu este recunoscut ca act de identitate în România. De asemenea, un număr important dintre aceştia nu deţin actele necesare pentru a-şi face un paşaport cu domiciliul în străinătate. De ce nu se optează pentru eliminarea tipăririi domiciliului pe cartea de identitate şi facilitarea schimbării domiciliului, precum şi oferirea, eventual, a posibilităţii de a avea adresa din străinătate ca şi adresă de domiciliu? Dacă nu am avea adresa tipărită pe cartea de identitate electronică, nu ar mai fi nevoie să anulăm actul de identitate atunci când s-ar constata că persoana nu mai locuieşte la adresă. Cu privire la declararea falsă a domiciliului, această faptă este acoperită de Codul Penal, constituind fals în declaraţii şi uz de fals”.

În cadrul întâlnirii au existat disensiuni, însă în urma intervenţiei a existat deschidere spre dialog şi am fost asigurată că aspectele ce vizează românii de pretutindeni vor fi atent analizate şi corelate cu propunerea finală.

MAI va aduce modificări proiectului de ordonanţă

 

✔ MAI va analiza propunerile şi va aduce modificări proiectului de ordonanţă, luându-şi angajamentul de a revizui punctul 14, cu privire la anularea actelor de identitate.

În cadrul dezbaterilor MAI a venit cu clarificări:

- Acest proiect nu îşi propune o evaluare a tuturor adreselor de domiciliu. În niciun caz această menţiune nu va fi făcută doar pe baza constatării lucrătorului de poliţie - va fi necesară, în primul rând, solicitarea unei persoane interesate (precum proprietarul imobilului). De asemenea, notificarea cetăţeanului, trimiterea unei scrisori de luare de legătură, invitarea la sediul serviciului comunitar, acordarea unui timp de reacţie, oferirea posibilităţii de a răspunde prin mijloace electronice vor fi câţiva dintre paşii care se vor urma pentru aplicarea legii.

- Din discuţii a reieşit că la nivel de minister nu se doreşte anularea actului de identitate, ci menţiunea în Registrul Naţional pentru Evidenţa Populaţiei că domiciliul nu este valabil, în cazul în care cetăţeanul nu răspunde solicitărilor.

- Un punct foarte important de menţionat: în sensul acestor prevederi, adresa de domiciliu nu este legată de locuirea propriu-zisă, cetăţeanul va trebui să demonstreze doar o legătură juridică.

- Am adus în discuţie şi oferirea posibilităţii de a înscrie o adresă de domiciliu din străinătate pe cartea de identitate electronică şi am reiterat faptul că românii din Diaspora nu trebuie neglijaţi.

- Se doreşte flexibilizarea obţinerii domiciliului (se fac pregătiri pentru a oferi posibilitatea schimbării electronice a domiciliului de pe actul de identitate), dar pentru aceasta, MAI consideră că autoritatea publică trebuie să aibă posibilităţi de intervenţie, în situaţia în care adresa de domiciliu care figurează nu corespunde unei realităţi juridice - de exemplu, dacă o citaţie se întoarce cu menţiunea „persoana nu a locuit niciodată la adresa aceasta”.

Cu acest prilej, salut iniţiativa MAI de a face demersuri pentru interconectarea bazelor de date, pentru eliminarea tipăririi locului de naştere pe cartea de identitate simplă şi pentru preluarea automată a unor date personale ale solicitantului din sisteme informatice administrate de D.E.P.A.B.D..Rămân fermă pe poziţii, urmărind traseul Ordonanţei pentru că e un subiect de importanţă sporită", se arată în comunicatul deputatului USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel