În data de 3 mai, un adolescent de 13 ani a împușcat mortal opt elevi și un agent de pază la școala elementară unde învăța în centrul Belgradului.
Șapte persoane, inclusiv șase eleve și o profesoară, au fost rănite în atacul armat, printre care și adolescenta care a murit după ce a fost spitalizată de urgență și care a suferit "răni grave la cap", conform canalului RTS.
Autoritățile nu au dezvăluit vârsta acesteia, iar ceilalți elevi uciși sau răniți în atacul armat aveau între 11 și 14 ani.
Ministrul Sănătății, Danica Grujicic, a transmis "cele mai sincere condoleanțe" familiei victimei.
La mai puțin de 48 de ore după tragedie, Serbia a fost zguduită de un alt atac armat în care un bărbat de 21 de ani a împușcat mortal opt persoane în satele apropiate de Belgrad.
În urma acestor evenimente, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în capitala sârbă pentru a cere demisia ministrului de interne și a șefului serviciului de informații, precum și reglementarea conținutului violent din mass-media.
Conform proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii din Serbia dețin o armă de foc, ceea ce reprezintă cea mai mare rată din Europa.
Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a promis un plan de dezarmare la scară largă a populației, în timp ce poliția a fost desfășurată în jurul școlilor din țară.
Autoritățile au anunțat că permisele de port armă vor fi trecute în revistă și că numărul lor va fi redus semnificativ. În același timp, deținătorii de arme ilegale au o lună la dispoziție, începând cu data de 8 mai, pentru a preda armele fără a fi urmăriți penal.
Până în prezent, aproximativ 13.500 de arme au fost predate, conform AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News