„Războiul dus de Rusia în Ucraina și efectele acestuia (...) ne întăresc solidaritatea și ne determină să prețuim mai mult moștenirea culturală”, a spus șeful statului, în discursul ținut la inaugurare.
Președintele a mai spus că, prin promovarea obiectivelor culturale, sunt încurajate turismul și atragerea de investiții
„Este lăudabil că festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității”, a adăugat președintele Iohanis.
Premierul Nicolae Ciucă i-a felicitat pe organizatori și a vorbit despre democrație și valori occidentale. „Spune-mi cu cine ești prieten ca să-ți spun cine ești (...) împărtășim valori comune, nu doar interese comune (...) noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist”, a spus Nicolae Ciucă.
Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se desfășoară în perioada 29 – 31 iulie. Potrivit organizatorilor, ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, are loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii.
Vezi și:
Klaus Iohannis a afirmat că se delimitează „clar” de declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tuşnad.
Peşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, în cadrul întâlnirii cu omologul său moldovean, Maia Sandu, despre discursul lui Viktor Orban ținut reent la Băile Tușnad. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a afirmat șeful statului.
„Între timp este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo“, a adăugat Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.
„A doua chestiune (...) eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniştrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.
Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate.!”, a subliniat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News