Striblea a fost martor la momentul în care Babasha, un cântăreț de manele, numărul unu în trending pe Youtube, a cântat alături de Chris Martin. În postarea sa, jurnalistul a povestit cum Martin l-a introdus pe Babasha pe scenă, subliniind talentul și potențialul artistului român.
„Am fost martor la maneaua de la Coldplay și vă povestesc ce am văzut și ce am simțit. Chris Martin l-a invitat pe scenă pe Babasha, de care am auzit și eu prima dată, spunând câteva cuvinte. ”Cred că avem un fel avantaj geografic fiind născuți în Anglia. Dar și aici, în România, sunt oameni la fel de minunați și talentați. Ieri am sunat un nou prieten din România să vină să cânte aici. E un artist foarte nou și vă rog să vă deschideți mințile și inimile pentru că este muzică românească nouă și, fie vorba între noi, este al naibii de bună.
Și a venit cetățeanul care a spus câteva cuvinte inclusiv ”sper ca noi românii să spargem o barieră și o să vedeți de ce.”, începe postarea Cătălin Striblea.
Babasha a început cu câteva acorduri și vocalize, acompaniat de Martin la pian. Momentul a fost inițial bine primit, dar curând au început huiduielile.
„Nu te prindeai de la început că e manea. Asta a venit pe parcurs. În mai puțin de două minute s-a huiduit încet, apoi lung, profund, temeinic. Nu tot stadionul; au fost și aplauze timide, dar apoi huiduielile s-au amplificat. Nu au mai fost doar proteste, ci o revărsare de ură apăsată. De puteai să o tai cu cuțitul la un moment dat. Era palpabilă. Mie mi s-a pus un gol în stomac. S-a încheiat momentul cu ceva aplauze și un cor de proteste. Nu de la toată lumea, dar de la mulți. ” a scris Striblea.
Jurnalistul a descris reacțiile publicului și atmosfera încărcată care a urmat. „Mi s-a pus o piatră pe inimă. Întâi pentru că cei doi au lucrat împreună și au fost foarte buni. Ce au scos ei acolo din pop/rock-ul lui Martin și maneaua lui Babasha a fost interesant, deștept, o întâlnire neașteptată între două culturi.”
„Nu cred că Martin se sperie de rasism, că asta a fost. Și nici nu ne-am făcut de rușine. Au văzut cetățenii ăștia rasism în Anglia și America de suntem noi copii.
Dar îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria. Oamenii aceștia doi s-au simțit bine împreună și au vrut să facă un moment memorabil.
De altfel, tot concertul este o bucurie. Am văzut trupe mari multe, la București și în altă parte. Unele cântă imnuri, altele au forță, unele sunt trupe cult, definitorii. Dar Coldplay este doar bucurie. Am văzut oameni plutind la începutul concertului. Oamenii aceștia cântă și pictează în același timp cu mii de culori. E cel mai frumos concept de concert pe care l-am văzut. Fericirea era pe chipul lor și a lui Martin. ”Mulțumesc că m-ați așteptat 25 de ani.”
Bucuria asta a fugit. Jumătate de oră după abia a mai vorbit cu publicul. De unde stăteam am văzut caravana de mașini pregătită de plecare chiar de la acel moment.
Nu cred în dreptul publicului de a dicta ce trebuie să facă artistul. Am văzut deja mesajele. ”Nu am plătit să ascult manele.” ”S-a manelizat și Coldplay.” Când vii la un concert, trebuie să știi că te întâlnești cu toate țăcănelile artistului. Cu tot pachetul său social, știi la ce vii. Iar dacă nu știi, pui mâna și citești. ”, continuă jurnalistul.
Striblea a evidențiat că întregul turneu Coldplay din acest an este dedicat comunităților marginalizate și că invitația lui Babasha pe scenă a fost în concordanță cu această tematică.
„Turneul Coldplay este dedicat în acest an comunităților marginalizate și pe scenă a venit fix un artist de acolo. Apoi Coldplay înseamnă mediu, mult verde și o agendă pentru salvarea planetei. Plus respectarea drepturilor LGBTQ. Înțeleg că cei care au fluierat erau de acord cu astea, mai puțin cu maneaua. ”
În concluzie, jurnalistul a îndemnat publicul să fie mai tolerant și să aprecieze eforturile artiștilor de a aduce ceva nou și diferit pe scenă.
„Dacă mai vine copilul și mâine, dacă l-or mai aduce (asta e o dilemă și pentru ei, probabil), poate îl ascultați în liniște. S-ar putea să descoperiți mai mult decât o manea, poate doi artiști, poate o idee, poate ceva mai multă civilizație. Nu-ți place, abține-te și nu aplauda. E destul.”
Striblea a încheiat postarea cu un mesaj de încurajare pentru Babasha și un îndemn la reflecție pentru public: „P.S. Copile, nu pune la suflet, ai fost bun. Și nu toată țara te fluieră.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News