Călătoria-surpriză la Kiev a lui Jens Stoltenberg, care are loc la mai bine de un an de la începutul războiului, este extrem de sensibilă și sosește într-un moment în care oficialii ucraineni fac presiuni asupra alianței militare occidentale pentru a oferi Kievului o cale mai clară spre aderare, relatează Știrile PRO TV.
Vorbind în capitala Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a declarat că țara sa aparține familiei euro-atlantice.
"Locul de drept al Ucrainei este în NATO", a spus secretarul general, "iar în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil".
Guvernul ucrainean a solicitat în mod oficial "aderarea accelerată" la NATO în septembrie anul trecut. Dar, în timp ce NATO a promis în 2008 că Ucraina va deveni în cele din urmă membru, majoritatea aliaților - inclusiv SUA - au fost reticenți în a crea o cale concretă de aderare la alianță pentru Kiev în timp ce războiul continuă.
Problema a alimentat frustrarea și dezacordurile din cadrul Alianței. În timp ce toți aliații sunt de acord că Ucraina nu poate deveni parte a NATO în acest moment, unii membri ai flancului estic fac presiuni pentru ca alianța să ofere Kievului cel puțin un gest simbolic că se apropie de NATO.
Dezbaterea se va intensifica probabil înainte de summitul liderilor NATO programat pentru luna iulie.
În conferința sa de presă de la Kiev, Stoltenberg a recunoscut că liderii Ucrainei vor ridica problema aderării și a garanțiilor de securitate la summit.
"Aceasta va fi o prioritate pe agenda reuniunii și, de asemenea, în perioada premergătoare pregătirilor pentru summitul de la Vilnius", a spus el.
Zelenski a declarat că summitul de la Vilnius "ar putea deveni istoric".
"Vă mulțumesc că ați început negocierile noastre. Sunt sigur că vom continua să stabilim pacea împreună în Ucraina, dar și în întreaga Europă și în lume", a adăugat președintele ucrainean.
Dar, deși a precizat că se așteaptă ca aliații să consolideze în continuare un pachet de sprijin pentru Ucraina, secretarul general s-a ferit să facă promisiuni cu privire la un calendar de aderare.
"Principalul obiectiv al Alianței, al aliaților NATO acum, este să se asigure că Ucraina învinge. Este de a se asigura că Ucraina continuă să fie o națiune democratică suverană și independentă în Europa", a spus el, "pentru că aceasta este singura modalitate de a avea, de asemenea, o discuție semnificativă despre viitoarea aderare a Ucrainei"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News