Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italienii sunt străinii cu cele mai multe firme în România. Creștere majoră a firmelor străine din țara noastră
WhatsApp
În România a fost înregistrată o creștere importantă a firmelor cu capital străin.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele trei luni din 2022, cu 32,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 1.640 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 1.640 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 10,022 milioane de dolari, cu 18,6% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-martie 2021, de 12,316 milioane de dolari.

În martie 2022, au fost înmatriculate 663 firme cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (23,38% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,72%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (15,6%).

La finele lunii martie 2022, în România existau 238.487 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,362 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.871 (capital subscris de 3,98 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,416 miliarde de dolari, în 5.734 de firme. 

Perioadă grea pentru România. Inflația ar putea fi de 12.5% până la finalul anului 

 

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Conform BNR, pe termen mediu presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la accelerarea anticipată a ratei anuale a inflaţiei IPC până în iunie, în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina. Banca Centrală menţionează că aceasta este previzionat a fi urmată de o decelerare graduală, întreruptă doar temporar în trimestrul II din 2023, la ieşirea în vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale. În contextul evoluţiilor adverse asociate războiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurări substanţiale ale coordonatelor scenariului de bază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel