Pentru a profita la maximum de turismul aflat într-o creștere explozivă, care stimulează economia italiană, taxa turistică ar putea fi extinsă la toate municipalitățile care doresc să o aplice și ar putea deveni mai scumpă. Este deocamdată doar o ipoteză, dar deja transpusă într-un proiect de decret. Patronii din sectorul hotelier deja s-au mobilizat și au început să se opună a ceea ce consideră a fi o trădare a guvernului, deoarece veniturile din majorarea taxei ar putea fi deturnate către colectarea și eliminarea deșeurilor, nu doar către intervenții în sectorul turismului, așa cum se întâmplă acum.
Redesenarea taxei turistice ar putea fi inclusă într-un viitor decret (poate miercurea viitoare, într-un ultim Consiliu de Miniștri înaintea vacanței de vară).
Taxa de ședere ar putea fi extinsă la toate cele 7.904 comune italiene care doresc să o aplice, în timp ce, în prezent, doar capitalele de provincie, asociațiile de comune și comunele turistice o pot aplica. Ar exista, de asemenea, o remodelare a sumelor: până la 5 euro în cazul în care costul cazării este sub 100 de euro, până la 10 euro pentru o cameră între 100 și 400 de euro, până la 15 euro pentru o cazare între 400 și 750 de euro, și până la un maxim de 25 de euro pe zi la hotelurile de lux (peste 750 de euro pe noapte).
Încasările
În plus, încasările ar fi destinate nu doar intervențiilor în sectorul turismului, ci și colectării și eliminării deșeurilor. Această ipoteză îngrijorează asociațiile de profil. Companiile din turism nu sunt de acord cu propunerea de a crește taxa și mai mult. Mai ales pentru că „au trecut doar câteva luni de când, în perspectiva Jubileului, plafonul maxim a fost ridicat cu 40%, de la 5 la 7 euro pe noapte și pe persoană, și a fost introdusă posibilitatea de a folosi taxa pentru a acoperi costurile colectării deșeurilor, distorsionând scopul inițial al taxei”.
Practic, cu noua modificare, explică hotelierii, pentru o cameră într-un hotel de trei stele, la prețul de 100 de euro, se vor plăti până la zece euro pe noapte, „ca și cum dintr-o dată taxa TVA, care este de 10%, ar fi dublată”.
Ce este și cum funcționează
Taxa de ședere, impropriu numită taxă de ședere, în Italia, este o taxă locală suportată de persoanele care se cazează în structuri de cazare în locații clasificate ca destinații turistice. Modalitățile de aplicare sunt variate, putând fi fixe și variabile, cu tranșe asociate tipurilor și categoriilor hoteliere, cu procente, cu tranșe asociate prețului, localizării și perioadei și, în unele cazuri, o cotă procentuală sau o sumă forfetară. Sunt prevăzute scutiri diferențiate de la o comună la alta, în funcție de reședință, clase de vârstă (pentru tineri și seniori), activitatea desfășurată și durata șederii (taxa nu se aplică dacă o persoană înnoptează mai mult de un anumit număr de nopți), pentru persoanele cu dizabilități, în funcție de proprietatea structurii de cazare, sezonalitate și altele.
Reacțiile
Există îngrijorare în rândul operatorilor din Confindustria Alberghi cu privire la zvonurile că ar putea fi aprobat un nou text referitor la taxa de ședere în cadrul următorului Consiliu de Miniștri. „Surprinde faptul că după luni de dialog fructuos și dezbatere, se procedează, totuși, brusc la aprobarea unui text în care par să fie omise unele dintre principiile fundamentale pe care se baza reforma discutată”, declară Maria Carmela Colaiacovo, președintele Confindustria Alberghi.
Proiectul de lege. Nota de îngrijorare trimisă de asociațiile italiene din turism
„Printre toate - se arată într-o notă transmisă de asociațiile italiene - se menționează schimbarea modului în care vor fi cheltuiți banii - taxa a fost inițial creată pentru susținerea activităților turistice, promovarea și comercializarea turismului - care, în loc să se consolideze, pare să fie subminată prin prevederea explicită de a putea fi utilizată pentru acoperirea costurilor serviciului de colectare a deșeurilor. La fel ca și creșterea generală a taxei care, pe lângă costul suplimentar, s-ar aplica și destinațiilor mai puțin turistice, venind în contradicție cu eforturile de ani de zile ale operatorilor și administrațiilor locale pentru o mai bună distribuire a fluxurilor în zonele interne”.
„Sectorul - continuă nota - contribuie semnificativ la economia țării, în special prin creșterea numărului de călători internaționali, după anii dificili ai pandemiei de COVID. Dar concurența străină este puternică și acerbă, avem nevoie de politici atente care să nu compromită competitivitatea întreprinderilor și destinațiilor noastre. Nu putem fi un simplu bancomat pentru comune.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News