Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Universitatea din Padova sărbătorește Ziua Culturii Naționale a României. Evenimentul este deschis publicului
WhatsApp
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale Române, Departamentul de Studii Lingvistice și Literare al Universității din Padova, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Consulatul General al României la Trieste, în colaborare cu Societatea de Studii Românești "Miron Costin", organizează o întâlnire la Complexul Beato Pellegrino.
Italia. Universitatea din Padova sărbătorește Ziua Culturii Naționale a României. Evenimentul este deschis publicului

Evenimentul se deschide cu salutul introductiv al lui Sergio Bozzola, directorul Disll, Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Trieste, Cristian Luca, reprezentantul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, și un reprezentant al municipalității din Padova.

Cristian Moroianu, conferențiar și prodecan al Facultății de Litere a Universității din București și membru al Institutului de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" din București, susține prelegerea "Limba română: ieri, azi și mâine".

În cadrul acesteia este prezentată o privire critică asupra istoriei limbii române, cu un accent deosebit pe epoca modernă și contemporană, reflectând asupra rolului limbii în modelarea și definirea identității culturii naționale și asupra provocărilor actuale și viitoare cu care se confruntă limba română.

 

Lecturi de poezie din Mihai Eminescu în cinstea Zilei Culturii Naționale a României

 

Evenimentul se încheie cu o serie de lecturi de poezie din opera în versuri a lui Mihai Eminescu, cel mai important autor român. După o introducere realizată de Dan Octavian Cepraga, Universitatea din Padova, va avea loc un recital propus de actorul și regizorul padovez Pierantonio Rizzato, director al Teatrului Popular de Cercetare din Padova, conform presei străine.

Împreună cu studenții de limba română de la Universitatea din Padova vor propune o călătorie poetică și teatrală în cadrul atelierului de creație al Luceafărului ("Espero"), cel mai frumos și mai cunoscut poem al lui Eminescu și unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii române.

Vor fi citite fragmente din câteva dintre textele pregătitoare ale marelui poem, precum Fata-n grădina de aur; Miron și frumoasa fără corp; Peste codri stă cetatea, iar la final se va recita traducerea în italiană a poemului românesc de către Marco Cugno, un mare lingvist italian.

 

Afirmarea limbii române ca limbă de cultură europeană

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale Române este legată simbolic de figura și opera lui Mihai Eminescu, a cărui operă poetică a reprezentat punctul de cotitură în crearea limbii literare române moderne și, în același timp, afirmarea deplină a limbii române ca limbă de cultură europeană.

Întâlnirea propune o reflecție asupra istoriei limbii române, asupra parcursului lung și neîntrerupt al formării sale ca limbă de cultură, asupra aspectelor sale actuale și asupra provocărilor viitoare care așteaptă limba română și identitatea sa în confruntarea cu societatea globală.

Evenimentul este deschis publicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel