Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Un român de 19 ani uimește lumea medicală prin inventarea unei noi măști de protecție. Viorel este asaltat de producători
WhatsApp
Un român în vârstă de doar 19 ani din Italia a luat lumea medicală prin surprindere, după ce a inventat o mască chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează eficient.   
Viorel Ionuț Bohotici, tânărul din Italia care a inventat masca ce-și schimbă culoarea (Foto: Ancona Today)

Mască chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează eficient. Aceasta este ideea patentată a unui român în vârstă de 19 ani din Camerata Picena (Marche), care va fi prezentată la Dubai Expo. 

Viorel Ionuț Bohotici locuiește în Italia împreună cu părinții săi români de la vârsta de 2 ani. În prezent studiază inginerie electronică la Politehnica din Torino, dar ideea i-a venit anul trecut, pe când era încă pe băncile Liceului Galilei din Jesi, potrivit publicației Ancona Today.

Cum funcționează invenția care a uimit lumea medicală

 

Tânărul povestește cum funcționează așa-numitele măști "2.0": "Este vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcționează cu o reacție biochimică și ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă, dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o măștilor. Este utilă la intervențiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează și eventual se îndepărtează, dar atenționează și persoana direct vizată care poartă o mască FFp2".

Ideea a pornit de la un sondaj citit pe internet: "Văzusem că 72% dintre cei care poartă măști au procedat greșit și le-au purtat mai mult de opt ore continuu".

Viorel Ionuț și-a prezentat inovația și în fața comisiei de bacalaureat: "Profesorul mi-a spus că mai mult decât o teză de bacalaureat, aceasta este o adevărată teză de licență".

Tânărul a depus deja cerere de brevetare

 

"Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam și cercetări specifice. Când am văzut că funcționează, am depus brevetul, dar nu m-am așteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători. La început doar din Ancona, dar acum din diferite colțuri ale Italiei. Solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aș ști să le gestionez", explică tânărul.

Succesul a fost atât de copleșitor încât Viorel nici nu a avut timp să se gândească la un nume pentru masca inventată de el. "Tehnic se numește Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînțeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel