După o primă blocare în decembrie, când a fost exclus din legea bugetului, bonusul pentru psiholog a fost aprobat, în cursul nopții trecute, de comisiile pentru afaceri constituționale și buget. Măsura fusese, deja, anunțată duminică de ministrul Sănătății, Roberto Speranza. "Lucrăm la ea în aceste ore și cred că vom da deja un răspuns Parlamentului. Probabil că bonusul va fi cuprins, este un prim răspuns, dar trebuie să consolidăm întregul sistem de sănătate printr-o acțiune structurală și sinergică", a spus el.
"Mulțumesc Guvernului pentru munca depusă, grupurilor parlamentare pentru sprijin, tuturor celor care au crezut în el. Mergem la Camera Deputaților. Un pas înainte decisiv", a comentat deputatul democrat Filippo Sensi, primul semnatar al unei rectificări, care a fost, apoi, inclusă în reformularea amendamentelor privind sănătatea mintală.
Intervenția a fost concepută, în primul rând, pentru a ajuta familiile care se confruntă cu consecințele Covid asupra psihicului. Tulburările psihice au crescut alarmant în ultimii doi ani de urgență sanitară, din cauza închiderii, izolării și lipsei de sociabilitate: unul din patru adolescenți are simptome de depresie asociate Covid, unul din cinci are tulburări de anxietate.
Nu toți cetățenii care au nevoie de ajutor sunt preluați de Serviciul Național de Sănătate (SNS), care nu dispune în prezent de resurse suficiente: 5.000 de psihologi sunt angajați de SNS. După cum a subliniat și Ordinul Psihologilor, există un număr de potențiali pacienți, care ar avea nevoie de tratament, dar care nu și-l pot permite, întrucât o ședință privată poate costa între 40 și 80 de euro, în unele cazuri chiar mai mult. Potrivit Institutului Piepoli, în 2021, "27,5% dintre pacienții care intenționau să înceapă un curs de sănătate mintală nu au putut face acest lucru din motive economice. În timp ce 21% au fost forțați să renunțe", citează FanPage.it
Aprobarea a venit în jurul orei 3 dimineața, în sala grupurilor parlamentare, în timpul examinării decretului Milleproroghe. Este vorba de o alocare de 20 de milioane de euro: 10 milioane vor fi folosite pentru consolidarea structurilor existente și pentru angajări, iar 10 milioane vor fi alocate pentru prima efectivă, care ar trebui să fie acordată pe bază de Isee, prin vouchere. Confirmarea a venit din partea deputatului PD Sensi: "Sunt 20 de milioane de euro care vor merge către structurile serviciului național extraordinar de sănătate și către cetățenii care nu vor fi lăsați singuri în fața laturii întunecate, cea psihologică, a pandemiei".
Măsura, în partea dedicată sprijinului pentru cetățeni, prevede o alocare de 10 milioane de euro, împărțită în contribuții de câte 600 de euro fiecare, care ar putea afecta un public de aproximativ 16.000 de persoane, până la epuizarea fondului.
Având în vedere că tariful minim pentru o ședință de psihoterapie la un specialist privat este de 50 de euro, explică raportul tehnic care însoțește măsura, cu 600 de euro vor putea fi urmate 12 ședințe. Sprijinul va putea fi acordat cu un Isee mai mic de 50.000 de euro și se presupune că această contribuție, pe tranșe de venit, ar putea sprijini aproximativ 16.000 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News