Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Șofer român de TIR, erou cu acte în regulă în orașul unde locuiește: A salvat doi copii de la înec
WhatsApp
Sorin Ursuț a devenit cetățean de onoare al localității italiene Cornate d'Adda, unde trăiește de 20 ani, și este considerat un erou al locului după ce a salvat de la moarte doi copii.

Șofer de TIR, românul în vârstă de 48 de ani este un pasionat pescar și tocmai pasiunea l-a făcut să fie, de două ori, la interval de 10 ani, eroul salvator pentru doi copii căzuți în apele râului Adda.

Prima oară s-a întâmplat în 2010, când Sorin a sărit în râu pentru a scoate un copil în pericol de moarte. Și tatăl acestuia încercase să-l salveze, dar cel care l-a scos la mal a fost Sorin. În 2020, pe 21 iunie, Sorin era din nou la pescuit, în același loc în care se afla și în urmă cu 10 ani.  O fetiță de 10 ani se afla pe malul râului, împreună cu tatăl și câinele familiei, când a alunecat și a căzut în apă. Imediat, părintele copilei a sărit să-și salveze fiica, dar a fost luat de curenții puternici.

Sorin a văzut scena și, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a aruncat în apă ca să îi salveze pe cei doi. A reușit să scoat copila la mal, dar n-a mai putut face nimic pentru tatăl ei. Corpul bărbatului a fost găsit abia a doua zi, la 2 km distanță de locul în care căzuse în apă.

Șofer român de TIR, erou cu acte în regulă în orașul unde locuiește

 

„Când am sosit acolo, pe malul râului Adda, în fața centralei electrice Esterle, am asistat la scena care s-a petrecut cu rapiditate, în câteva secunde. Am văzut fetița cum a alunecat și a căzut în apă, apoi pe tatăl care s-a aruncat fără să stea pe gânduri. Câinele care îi însoțea s-a aruncat și el imediat după stăpânul lui. La mine a fost ceva instinctiv, m-am descălțat și m-am aruncat imediat în apă îndreptându-mă direct spre fetiță. Mi-a fost un pic frică de câine, să nu creadă că vreau să le fac rău și să mă atace, dar se pare că acesta a înțeles imediat că vreau să îi salvez stăpâna pentru că m-a lăsat în pace, ba chiar a venit după mine, parcă pentru a se asigura că totul este în regulă.”, a povestit Sorin în urmă cu aproape un an, pentru Il Giornale, titrează Libertatea.

„Era la doar trei metri de țărm. M-am întors, i-am văzut capul dispărând și apărând din apă, dar era prea târziu. Nu mai aveam energie să mă scufund din nou.”, a mai povestit românul. El a rămas marcat pentru toată viața de momentele când a privit neputincios cum tatăl copilei salvate de el se îneacă: „Fericirea pentru că am salvat-o pe fetiță, amestecată cu durerea pentru acel bărbat pentru care nu puteam face nimic. Nu le voi uita niciodată privirile și țipetele. Fiica era disperată: mi-a cerut să o duc în vârful dealului, să-l văd pe tatăl său înecându-se. Mi-a smuls inima din piept. Din păcate, Adda nu iartă”.

Acum, gesturile de curaj și umanitate au fost răsplătite de administrația orașului italian. Sorin Ursuț, numit de autorități „îngerul râului Adda”, a fost premiat cu Airone doro, distincție oferită de Primăria din Cornate cetățenilor cu merite deosebite în comunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel