Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Scandal între Ministerul Educației și sindicate: „Cei care și-au cumpărat diplomele în România nu pot ajunge înaintea celor din Italia“
WhatsApp
Conflicte între Ministerul Educației și sindicate după intenția ministrului de resort de a deschide accesul la suplinire în sectorul de sprijin și pentru cei care dețin o calificare obținută în străinătate, nerecunoscută încă. Șeful sindicatului CGIL consideră că este o decizie „nemeritocratică“. 
Proiectul european "Erasmus +" dedicat integrării românilor și italienilor într-o școală spaniolă a avut un succes enorm

Școala, conflict între minister și sindicat pe tema susținerii accesului ca suplinitor în școli a celor care au obținut diplomele și calificări în străinătate, deși încă nu sunt recunoscute oficial în Italia. „Cei care s-au calificat și specializat în Italia nu pot fi depășiți de cei care și-au cumpărat calificările în România“, este de părere Manuela Pascarella, șefă de recrutare la Flc CGIL (n.r. Federația Lucrătorilor din Educație dn cadrul Confederației Generale a Muncii din Italia), citată de FanPage. 

"Ministerul Educației și Meritului a decis să le ofere celor care așteaptă ca diplomele lor să fie recunoscute în străinătate șansa de a beneficia imediat de contracte de suplinire, ocolindu-i astfel pe cei care au luat concursul sau au o calificare completă. Iar în asta nu vedem nimic meritocratic", a afirmat  pentru Fanpage.it, Manuela Pascarella, șefă de recrutare la Flc CGIL. Ea este  consideră că există un adevărat conflict între sindicate și Ministerul Educației pe tema susținerii.

Scandal între Ministerul Educației din Italia și sindicatele din învățământ pe tema diplomelor obținute în România: „Sunt cumpărate!“

 

Deocamdată nu există încă nimic oficial, dar ar fi deja gata ordinul ministrului Valditara, care prevede că cei care sunt incluși cu rezervă în prima bandă a clasamentelor provinciale (Gps) pentru că au dobândit calificarea în străinătate, vor putea încheia contracte chiar dacă nu există o recunoaștere oficială a titlului pentru a accede la clasament, lucru care a înfuriat sindicatele.

"Am aflat de la minister, în urmă cu aproximativ 15 zile, că există disponibilitatea de a interveni în problema celor care au obținut o calificare sau o specializare de sprijin în străinătate și care au solicitat, conform reglementărilor, recunoașterea în Italia", a explicat Pascarella, adăugând că până acum "aceștia din urmă se puteau înscrie pe listele provinciale de suplinitori cu rezervă, adică în așteptarea recunoașterii acestor calificări".

Dar ministerul de resort intenționează să schimbe acest sistem: "Vrea să le ofere celor care așteaptă recunoașterea posibilitatea de a beneficia de stipularea contractelor de acum încolo. Nu este puțin lucru, pentru că în acest fel cei care au participat deja la un concurs ar fi depășiți de cei care și-au cumpărat calificările în România și așteaptă încă recunoașterea", a declarat Pascarella.

„Cei care și-au cumpărat diplomele în România nu pot ajunge înaintea celor din Italia“

 

Ea a adăugat că problema este mai ales, numerică: "Vorbim de 12 mii de cereri de recunoaștere la nivel național, din care peste 10 mii se referă la titlul de suport. Când ne-au dat aceste date, m-am întrebat: dar dacă în Italia există cursul de specializare, de ce să mergem în România sau în Cipru, unde există încă clase diferențiate? Ei preferă să plătească șapte-opt mii de euro pentru a-și cumpăra calificarea în străinătate, pentru că poate nu au trecut testele de calificare".

Din acest motiv, CGIL și alte patru sindicate au cerut și obținut o întâlnire cu ministrul Valditara, programată pentru marți, 4 aprilie, la ora 19.00.

"Domnul ministru și-a preluat mandatul, a schimbat denumirea ministerului, instituind și meritul, iar printre primele măsuri pe care le ia se numără aceste categorii de materii și le spune celor care au muncit din greu să învețe că pot fi ocoliți de cei care au cumpărat în străinătate. Aceasta nu este absolut deloc o alegere meritocratică. Acesta este motivul pentru care, ca sindicate, luăm atitudine și încercăm să promovăm o conștientizare generală: studentul cu dizabilități trăiește deja o condiție grea, dacă apoi trebuie să speculăm pe pielea lor suntem într-un domeniu lipsit de etică', a conchis Pascarella.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel