Publicitate
Mihaela Dinică, o româncă în vârstă de 36 de ani, fostă muncitoare într-o fabrică, trăiește acum și crește găini în Monteriggioni, o comună cu 10.000 de locuitori din provincia Siena. Ea a câștigat și un premiu important în 2022. "Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei". Iar celor care vor să facă aceeași alegere ca și ea, ea le spune: "Suflecă-ți mânecile. Și ține-te bine".
Povestea afacerii Mihaelei a început în timpul izolării, în 2020, dictată de pandemia de coronavirus. "Am decis să-mi schimb viața în 2020, în perioada de izolare. Am vrut să am propriul meu loc de muncă". Mihaela Dinica, în vârstă de 36 de ani, fostă muncitoare într-o fabrică, trăiește și crește găini în Monteriggioni, o comună de 10.000 de locuitori din provincia Siena. Și-a părăsit locul de muncă pentru a-și investi toate resursele în ferma și în afacerea sa agroturistică.
Totul a început cu pandemia. "Am început să lucrăm imediat ce s-a terminat izolarea, cumpărând animale și echipamente, ajutată doar de familia mea". Mihaela se consideră norocoasă, pentru că familia ei a fost întotdeauna de ajutor. Spre deosebire de statul italian, adaugă ea, "care nu m-a ajutat în niciun fel până acum". De fapt, cele mai mari dificultăți au fost cele economice: "Ajutorul vine doar pentru marile companii", explică ea, "Cele mici trebuie să-și suflece mânecile și să facă totul singure. Este un adevăr trist pentru mulți".
Mihaela s-a născut în România și se află în Italia de 20 de ani. "Am o educație de copt clase", explică ea, "am început să fac primele munci la 18 ani". Ferma ei are acum zece hectare și are peste 300 de animale, inclusiv 200 de găini, un cal, doi măgari, trei alpaca, rațe, prepelițe și păuni. Producția include ouă, usturoi, legume de sezon. Ziua începe cu îngrijirea animalelor, hrănirea găinilor, curățarea lor și, de ce nu, zâmbește Mihaela, "cu câteva momente pentru a se bucura de compania lor". Să lucrezi printre animale este "un lucru frumos", adaugă ea, citează Il Fatto Quotidiano.
Întreprinderea agricolă a Mihaelei a fost selectată câștigătoare a premiului Oscar Green 2022 promovat de Giovani Impresa Coldiretti Toscana, care încurajează spiritul de adaptare al noii generații de agricultori în epoca post-Covid și de valorificare a produselor locale. Pe de altă parte, Toscana este prima regiune italiană în ceea ce privește întreprinderile agroturistice feminine, potrivit datelor Coldiretti.
Un sfat pe care îl puteți da celor care doresc să se întoarcă la pământ? "Suflecă-ți mânecile. Și ține-te bine", răspunde Mihaela. "Sper să fiu un exemplu pentru mulți, mai ales pentru femei. Sunt convinsă că în următorii ani oamenii se vor întoarce la munca pământului ca pe vremuri. Iar numărul celor care vor face această alegere va crește și mai mult".
În viitor, scopul este de a începe să lucreze în rețea cu alți fermieri din zonă. Dar și de a crește numărul de animale și de a dezvolta un proiect de fermă educațională, implicând școlile și alte instituții din zonă.Dar Mihaela nu se lasă dusă de val și se uită la angajamentele sale zilnice. Nu are regrete, este mulțumită de alegerea făcută și nu s-ar întoarce înapoi. "Animalele dau uneori mai multă dragoste și satisfacție decât oamenii", conchide ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News