Potrivit publicației Tuscia Web, totul s-a petrecut la data de 25 iunie 2015, când muncitorul român, în vârstă de 48 de ani, a ajuns la secția de ortopedie a spitalului din Viterbo, unde fusese însoțit de un automobilist, care se afla în trecere și care îl luase din Vetralla.
La acel moment, românul a susținut că este victima unui accident rutier. În cele din urmă, bărbatul a recunoscut că nu era un pieton care fusese lovit de o mașină, așa cum spusese la început, ci o victimă a unui accident. El a mărturisit că fusese convins de angajatorul său și de un conațional să simuleze un accident rutier pentru a evita problemele cu legea.
În plus, muncitorul român a declarat că a găsit acel loc de muncă prin intermediul unui conațional și că acesta din urmă lua jumătate din salariul său zilnic, adică 50 de euro din 100, numai pentru că a fost intermediar între el și patronul italian.
De atunci, a fost nevoie de șapte ani pentru a se ajunge la stabilirea primei audieri a martorilor din procesul în care sunt acuzați compatriotul și angajatorul său, un antreprenor italian în vârstă de 69 de ani, reprezentant legal al unei societăți cooperative, cu sediul în Blera, care se ocupa cu tăierea lemnului.
La începutul lunii iulie 2015, bărbatul în vârstă de 69 de ani a fost semnalat carabinierilor de la unitatea de inspecție a muncii din Viterbo, împreună cu militarii de la stația Blera de către silvicultura Vetralla și autoritatea sanitară locală. Sancțiuni administrative în valoare de 7 mii de euro au fost aplicate societății în cauză.
Procesul s-a lovit de multe obstacole, printre care și faptul că, românul de 40 de ani, nu a fost de găsit timp de câțiva ani. Abia la data de 7 octombrie 2020 acesta a fost depistat și denunțat, apoi trimis în judecată alături de italianul de 69 de ani, ceea ce a permis astfel judecătorului să dea startul procesului, a cărui prima audiență va avea loc la data de 24 februarie 2022.
Victima, care avea 41 de ani la momentul respectiv, s-a constituit între timp parte civilă în acest caz.
Patronul italian și intermediarul român sunt acuzați în cadrul acestui proces de simularea unei infracțiuni, neacordarea primului ajutor și abandonarea victimei accidentului de muncă, deoarece, după cum se arată în rechizitoriu, "pentru a ascunde accidentul produs în cadrul activității desfășurate de angajator, au convins partea vătămată să declare la camera de gardă a spitalului din Belcolle că leziunile suferite au rezultat în urma unui accident rutier și nu a unui accident de muncă".
Românul în vârstă de 40 de ani este acuzat și de intermediere ilegală și exploatare a forței de muncă, deoarece, pentru a obține profit, "a recrutat forță de muncă în scopul de a o repartiza la muncă pentru terți în condiții de exploatare, profitând de starea de nevoie a lucrătorilor".
Pe de altă parte, italianul este acuzat, de asemenea, că a angajat forță de muncă "prin intermediul activității de intermediere a românului, supunând lucrătorii la condiții de exploatare și profitând de starea lor de nevoie", scrie Tuscia Web.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News