Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Primarul, singurul ajutor pentru trei copii români, rămași orfani după ce mama lor a fost ucisă: „Dacă n-aș fi făcut-o, ar fi fost invizibili“
WhatsApp
Era seara zilei de 8 mai 2020 când Zsuzsanna Mailat a fost înjunghiată mortal de soțul ei, Gianluca Lupi, în vârstă de 41 de ani, în fața copiilor lor. Imediat după tragedie, cei trei copii au fost luați în grijă de primarul din Milzano: "Nimeni nu m-a ajutat financiar: este nevoie de o lege națională".

Toată lumea din sat o cunoștea ca Susy, dar numele ei era Zsuzsanna Mailat. Era româncă, avea 39 de ani și locuia în Milzano, un orășel de 1.800 de locuitori din provincia Brescia, împreună cu cei trei copii ai săi, în vârstă de 3, 8 și 15 ani. Era seara zilei de 8 mai 2020 când a fost înjunghiată mortal de soțul ei, Gianluca Lupi, în vârstă de 41 de ani, sub ochii fiicei lor mai mari.

Susy a fost ucisă după o ceartă aprinsă cu soțul ei. Câteva zile mai târziu, cuplul urma să se prezinte în fața avocaților pentru a efectua procedura de separare.

Citește mai multe detalii: Ultimele cuvinte ale Suzanei Mailat, românca ucisă de soțul italian în fața celor trei copii

Italia. Primarul, singurul ajutor pentru trei copii români, rămași orfani după ce mama lor a fost ucisă

 

Primul care a auzit strigătele de ajutor ale femeii în acea seară a fost edilul Massimo Giustiziero. De atunci, municipalitatea a suportat costurile pentru cei trei copii. 'În afară de câteva strângeri de fonduri în zilele următoare, niciun politician sau instituție nu s-a prezentat pentru a ne ajuta', a declarat primarul din Milzano pentru Fanpage.it.


Ați intervenit personal în seara crimei. Ce s-a întâmplat?

Era ora 20.35, eram în drum spre casă. Când am intrat pe poarta mea, am auzit țipete venind dinspre casa cuplului, care locuiește la aproximativ 50 de metri de a mea. Pe măsură ce secundele treceau, țipetele deveneau din ce în ce mai puternice. Am alergat și am sunat la ușă. Câteva secunde mai târziu, soțul a ieșit și mi-a spus că și-a ucis soția.

Timp de trei secunde am tăcut, pentru că impactul a fost devastator. Nu te aștepți la așa ceva. Cu toate acestea, mi-am revenit repede, pentru că mi-am dat seama că situația era foarte periculoasă: în casă se mai aflau cei trei copii, toți minori.

Am chemat imediat ajutoare și carabinieri. Între timp, s-a întors în casă cu copiii. Fiica cea mare a fost martoră la toată întâmplarea și a început să țipe la tatăl ei. Am insistat ca el să le permită copiilor să plece. Așa a făcut.

Stătea fumând o țigară pe o bancă și aștepta sosirea carabinierilor. Eram în fața porții și vorbeam cu el. Lupi îmi tot spunea să nu-i abandonez pe copii, m-a pus să promit. Am încercat să-l mențin calm. Apoi au sosit militarii și personalul medical.

2. -imagine fara descriere- (suzana_ucisa_sot_italian_442826.jpg)

Massimo Giustiziero: „Dacă n-aș fi făcut-o, ar fi fost invizibili“

 

În 20 de minute (cât a durat sosirea ajutoarelor) și-a păstrat calmul. Cum a făcut asta?

Trebuia să fac ceva. Nu știam cum va reacționa față de copii: fiica cea mare tot striga la tatăl ei. L-am îndepărtat imediat pe bărbat și am încercat să-l mențin calm până la sosirea carabinierilor.

 

S-a căit vreodată soțul?

Da. În zilele următoare mi-a scris o scrisoare în care îmi spunea că, atunci când va pleca pe lumea cealaltă, își va vizita soția și îi va cere scuze. Principala problemă a fost reprezentată de cei trei copii care, într-o clipă, s-au trezit fără mamă și fără tată.

 

Imediat după crimă, cui au fost încredințați copiii?

Copiii s-au dus la casa surorii paterne, dar noi, cei din comună, nu i-am dezamăgit niciodată. Am făcut o colectă extraordinară la care satul a răspuns foarte bine. Încă de la început, serviciile sociale au intervenit.

Câteva zile mai târziu, copiii au plecat din casa mătușii lor, care nu i-a putut păstra din cauza circumstanțelor personale, și au fost încredințați la trei comunități. Se descurcă bine. Acum, cea mai mare locuiește cu mătușa ei maternă, nu a vrut să rămână în casa familiei. Întâlnirile dintre frați și surori au loc întotdeauna într-un cadru protejat.

Cei trei orfani români pe care nu-i ajută nimeni

 

Din punct de vedere juridic și birocratic, cu ce a trebuit să vă confruntați a doua zi?

Când am plasat imediat copiii în comunitate, municipalitatea a acoperit toate cheltuielile. Am deschis și un fond în lunile care au urmat crimei, dar nu a ajutat prea mult. Odată ce atenția presei asupra cazului a fost oprită, am fost lăsat singur să gestionez totul. Fără niciun ajutor financiar din partea statului.

Aceasta este și drama: politicienii și personalitățile din showbiz vorbesc mult despre violența împotriva femeilor și despre orfanii din cauza feminicidelor, dar apoi îți dai seama că, în realitate, ești singur în fața tuturor acestor lucruri.

 

Cât cheltuiește o comună mică ca a dumneavoastră, de nici 2.000 de locuitori, pentru întreținerea acestor copii?

În medie, pentru fiecare dintre ei este vorba de 2 000 de euro pe lună. În bugetul municipal a trebuit să includ imediat o cheltuială anuală de 60 de mii de euro. Iar pentru un municipiu ca al nostru este o enormitate. Iar eu trebuie să mă ocup de aceste cheltuieli până când copiii împlinesc 18 ani. Cheltuielile au scăzut apoi pentru că cea mai mare dintre surori a plecat să locuiască la mătușa ei maternă.

Apoi mai sunt toate celelalte cheltuieli, de la dentist la psiholog. Reușim să facem față acestor cheltuieli prin inițierea de proiecte, altfel toate aceste costuri ar cădea și în bugetul municipal.

Ceea ce nu pot să înțeleg este de ce regiunea sau autoritatea centrală nu suportă aceste cheltuieli. De asemenea, pentru că municipalitățile cu o populație mai mică de 3.000 de locuitori nu pot susține astfel de cheltuieli cu un buget atât de mic. În fiecare an, există o mică rambursare din regiunea Lombardia, dar este o mică parte.

A trebuit să mă constitui parte civilă în acest caz, dar chiar dacă municipalitatea avea dreptul la despăgubiri, pârâtul nu ar fi putut plăti.

Ar fi necesar să se facă o lege prin care guvernul să intervină în cazuri similare. Municipalitatea poate plăti apoi o mică parte, dar 60.000 din buget este mult. Dacă nu ai o situație economică sănătoasă, riști să nu plătești salariile angajaților, iar municipalitatea ar intra în faliment.



Deci, dacă nu ați fi fost aici, nimeni nu ar fi avut grijă de acești copii?

Da. Nimeni, mai ales în lunile care au urmat tragediei, nu a intervenit pentru a-i ajuta (măcar) financiar pe copii.



Cu toate acestea, ați mers personal la Regiune pentru a cere ajutor....

Am vorbit cu consilieri. De doi ani de zile încerc să-i fac să înțeleagă că este nevoie de o lege ad-hoc. Dar, până în prezent, nimeni nu a acționat pentru a ajuta municipalitatea mea. Să sperăm că cineva va asculta strigătul meu de ajutor.

În fiecare săptămână, din păcate, suntem martorii unui feminicid în Italia. Trebuie să facem ceva concret pentru copiii care rămân peste noapte fără părinți.

 

-------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel