Aceasta iniţiativă s-a născut în provincia Avellino, nu departe de Napoli şi, începând din preajma Crăciunului, "camera pentru îmbrăţişări" călătoreşte prin regiune, cu opriri de câteva zile la fiecare cămin de bătrâni.
Pentru a avea acces la această structură din plastic alb şi albastru, care arată ca un cort, fiecare vizitator trebuie să îşi rezerve intervalul de timp şi să îmbrace un costum de protecţie, mănuşi şi mască înainte de a intra şi de a-şi revedea persoana dragă, printr-o folie de plastic transparentă. Aceasta din urmă este dotată cu fante astfel încât vizitatorii să îşi poată introduce mâinile ca să îi îmbrăţişeze pe cei dragi.
Timpul de vizitare este limitat la aproximativ zece minute pentru fiecare rezident. Pentru a se evita orice risc de infectare, cele două spaţii separate de folia din plastic sunt dezinfectate după fiecare vizită.
Marţi, căminul pentru persoane vârstnice din Montefalcione, un orăşel liniştit, s-a animat. "În sfârşit a sosit 'camera pentru îmbrăţişări'!" s-a entuziasmat Saveria Sordillo, tânara dinamică ce se ocupă de cămin.
"Uşile noastre au fost închise familiilor începând din martie, am evitat orice contact cu exteriorul, într-un fel ne-am baricadat rezidenţii în interiorul structurii pentru a-i proteja", a declarat ea pentru AFPTV. "Singurul contact pe care l-au avut a fost printr-o uşă de sticlă şi astfel nu a existat contact fizic", a explicat Sordillo, potrivit Agerpres.
În acest caz, pot exista îmbrăţişări, strângeri de mână, o uşurare după luni de distanţare. "Pare a fi începutul unei aparenţe de normalitate. Contactul, care aproape dispăruse, începe să existe din nou", a adăugat ea.
Moreno Magliaro, un pensionar în vârstă de 71 de ani, s-a simţit deosebit de fericit după ce şi-a îmbrăţişat prietena, Assunta Testa. "A fost emoţionant, un moment de bucurie intensă", a mărturisit el cu lacrimi în ochi. Assunta i-a împărtăşit sentimentele. "Să-i simt mâinile calde în ale mele a fost magnific", a declarat ea foarte mişcată.
Annamaria Alfano şi Maria Alfano, nora, respectiv nepoata unei pensionare din cămin, au trăit momente similare. "A fost foarte frumos, e bine să poţi să-i strângi mâna (...) Contactul fizic este un lucru superb, ceva ce ne-a lipsit", au mărturisit ele.
Cea care a avut această iniţiativă, Carmine De Blasio, responsabil în cadrul serviciilor sociale locale, vede în această operaţiune "un gest de umanitate".
"Am reuşit deja să trecem pe la patru cămine de bătrâni, oferind posibilitatea unui număr de aproximativ 200 de persoane vârstnice să profite", a declarat el bucuros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News