Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia nu mai permite pensionarea anticipată, decât cu penalizări drastice
WhatsApp
Cheltuielile cu pensiile în Italia au crescut prea mult, iar legile care permit pensionarea anticipată ar putea fi înăsprite, relatează Corriere. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

În documentul economico-financiar tocmai aprobat de guvern nu sunt prea multe indicații cu privire la următorul buget, dar există o certitudine: va fi greu ca anul viitor să existe vreo nouă formă de pensionare anticipată.

Cheltuielile suportate din conturile publice pentru pensii sunt prea mari și, în orice caz, vor crește în continuare. Anul acesta bugetul de pensii din Italia ajunge la 337,4 miliarde, anul viitor va urca la 345 miliarde, în 2027 va sări la 368 miliarde.

Este o creștere care nu se va opri nici în anii următori. Pe scurt, legi precum introducerea unei pensionări după 41 de ani de contribuții indiferent de vârstă, nu vor mai fi aprobate.

Pensionarea anticipată în Italia aproape a prăbușit sistemul

 

Dar ce se întâmplă cu sistemul de pensii? Sunt câțiva factori importanți: primul este tendința demografică. Numărul pensionarilor crește în fiecare an, iar numărul muncitorilor care trebuie să-i „susțină” cu plata contribuțiilor se reduce de la an la an.  Nu pentru că șomajul este în creștere, ci mai degrabă pentru că sunt din ce în ce mai puțini oameni în câmpul muncii. 

Al doilea motiv este revenirea inflaţiei. Timp de aproape un deceniu inflația aproape că nu a existat. Apoi a venit, odată cu sfârșitul pandemiei, explozia inflației pe care o știe deja toată lumea.

Deși guvernul a intervenit imediat făcând recalculări ale pensiilor de peste patru ori minim, cheltuielile au crescut cu 7,4% în 2023 și cu 5,8% în acest an.

Al treilea motiv este considerat și cel mai dureros: legile prea blânde care au permis oamenilor să iasă la pensie mai devreme de cei 67 de ani prevăzuți de reforma Fornero. De vină este legea denumită "Cota 100", măsura introdusă în 2019 de guvernul galben-verde (primul condus de Giuseppe Conte și susținut de Mișcarea Cinci Stele și Liga) și care a permis oamenilor să-și părăsească locul de muncă la vârsta de 62 de ani cumulat cu 38 de ani de cotizare la fondul de pensii. 

Ce s-a întâmplat atunci? Dinamica de creștere a cheltuielilor s-a dublat practic în perioada de cinci ani cuprinsă între 2019-2023 față de ultimii nouă ani. 

Deci, ce va rămâne din măsurile blânde de pensionare introduse anul trecut și care expiră la sfârșitul lunii decembrie? Actuala lege 103 nu este foarte atractivă. Îți permite să ieși la pensie la 62 de ani cu 41 de ani stagiu de cotizare, dar acceptând o penalizare la recalculcare.

Opțiunea  de pensionare "Donna" a fost de asemenea înăsprită. Vârsta de pensionare pentru femei, indiferent de stagiul de cotizare, a crescut la 61 de ani, și poate fi redusă doar pentru femeile cu copii. Și chiar și în acest caz pensia va fi calculată cu penalizare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel