Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia nu mai găsește muncitori. Iată domeniile critice în care se caută cei mai mulți salariați 
WhatsApp
Italia are un mare deficit de muncitori calificați și oamenii de afaceri pun presiune pentru integrarea mai rapidă a migranților. 
sursa foto: Freepik

Din datele prezentate de guvern, doar în perioada februarie – aprilie 2024 firmele italiene au disponibile 24.450 de angajați în turnătorii, sudori, tinichigii și dulgheri. Se caută de asemenea 29.190 de mecanici, montatori, reparatori și lucrători de întreținere. Se mai caută de asemenea și peste 66 000 de șoferi. 

În catering sunt disponibile 178.460 de locuri de muncă pentru ospătari și barmani: 56,8% din posturi sunt neocupate. Și lista lungă continuă cu personalul din servicii de curățenie, construcții, producție, funcționari etc.

Solicitanții de azil ar putea fi angajați pe locurile de muncă neocupate

 

În fiecare an, Italia primește peste 80 de mii de solicitări de azil. Oamenii de afaceri pun presiune și speră că aceștia ar putea fi trimiși la muncă, în condițiile în care teoretic ar putea fi angajați după două luni de la depunerea cererii de protecție internațională.

Problema este că ei trebuie instruiți, iar în Italia un program de formare este posibil doar pentru cei care au obținut dreptul de azil, iar procesul birocratic poate dura până la doi ani. În timpul acestui blocaj, migranții sunt recrutați pe piața neagră a muncii sau încep să comită infracțiuni, mulți dintre ei ajungând în arest pentru implicare în prostituție și trafic de droguri.
Legea nu a prevăzut niciodată să existe programe de plasare în câmpul muncii chiar în centrele unde aceștia ajung pentru prima oară.

Pentru statul italian, solicitantul de azil este mai mult o problemă decât o resursă utilizabilă și, prin urmare, aceștia ajung să se angajeze doar în urma unor inițiative izolate. Agențiile de ocupare a forței de muncă finanțate de companii oferă posibilitatea de a urma cursuri de limba italiană și de formare profesională pentru lucrătorii în zona de asistență socială, sudori și dulgheri. Participanții pot solicita rambursarea costurilor de cazare și masă și au dreptul să primească 3,50 euro pentru fiecare oră de formare.

La sfârșitul cursului ei primesc o compensație unică de o mie de euro.

Între 2022 și 2023, 4.500 de solicitanți de azil și refugiați au fost instruiți. În aceeași perioadă de timp, datorită întâlnirii dintre cerere și ofertă realizată de agențiile de plasare de forță de muncă, peste 30 de mii de migranți au avut acces la un loc de muncă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel